Viitorul UE. Ștefan Mușoiu, europarlamentar PSD: „Trebuie să producem mai mult în Europa”

Sursa foto: Facebook / Ștefan Mușoiu

PS News începe seria interviurilor despre Viitorul UE. Periodic vă aducem în față europarlamentarii români aleși în noua legislatură și vă prezentăm planurile acestora în noul mandat.

Deschidem seria cu Ștefan Mușoiu, europarlamentar PSD, la primarul mandat în Parlamentul European, după două mandate de deputat în România.

„România poate să devină un hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei”

Ștefan Mușoiu a declarat, într-un interviu pentru PS News, că va încerca să ajute antreprenoriatul românesc, iar România poate avea rolul de hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Europarlamentarul PSD va fi în comisiile de Transporturi și Comerț Internațional și deja s-a implicat în organizarea unor conferințe în România pentru antreprenoriatul din țara noastră.

PS News: Care sunt prioritățile dvs. în Parlamentul European? Pe ce domenii de activitate vă veți concentra mai mult?

Ștefan Mușoiu: Așa cum am spus și când am anunțat că voi candida la Parlamentul European, prioritatea mea este consolidarea antreprenoriatului românesc în contextul european. Aici putem să luăm în calcul inclusiv reconstrucția Ucrainei. România poate să devină un hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei, dar în același timp putem să facem transfer de tehnologie și know-how din țările care au dezvoltat tehnologii pe anumite segmente de activitate, unde noi suntem deficitari. În felul acesta, consolidând antreprenoriatul românesc și economia românească, evident că putem să vorbim și despre joburi mult mai bine plătite pentru oamenii noștri.

Am vrut să fac parte din Comisia ITRE, nu am reușit. Sunt în comisia de Transporturi, pot să-mi aduc aici aportul pe partea de dezvoltare a infrastructurii rutiere și feroviare, pentru că suntem încă deficitari pe acest segment, deși s-au făcut progrese extraordinare în ultimii 3-4 ani. Sunt și în Comisia de Comerț Internațional.

Am și organizat două conferințe pe antreprenoriat, în Parlamentul României, unde am încercat să identificăm acele domenii deficitare ale României și domeniile pe care noi putem să ne consolidăm ca brand de țară.

„Trebuie să producem mai mult în UE”

Europarlamentarul PSD a arătat că UE trebuie să-și ajute propria industria, astfel încât să poată produce mai mult la ea acasă, pentru că recentele crize au pus statele membre în fața unor mari provocări. Ștefan Mușoiu militează pentru consolidarea industrială a Uniunii Europene și o autonomie strategică față de alte continente.

PS News: S-a vorbit recent despre Raportul Draghi, care a fost prezentat la Comisia Europeană. Considerați că UE are nevoie de o schimbare radicală, așa cum spune Mario Draghi în raportul său?

Ștefan Mușoiu: Mario Draghi vorbește despre consolidarea industrială a Uniunii Europene și autonomia strategică. Vorbim aici de autonomie strategică din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere militar. Uniunea Europeană are nevoie de o consolidare din această perspectivă. Adică are nevoie și de o consolidare militară complementară NATO. Dacă vorbim din punct de vedere economic, Uniunea Europeană a pierdut câteva puncte la capitolul industrializare și din această perspectivă trebuie să se aprofundeze mai mult acest domeniu. Întrucât s-a văzut că, în urma pandemiei și a războiului din Ucraina, lanțul valoric al produselor a avut de suferit și Uniunea Europeană a cunoscut anumite deficiențe în aprovizionarea cu anumite materii  prime și produse care până la aceste momente nu reprezentau o problemă.

PS News: Vă doriți o Uniune Europeană care să producă mai mult la ea acasă, în spațiul UE?

Ștefan Mușoiu: Absolut. Asta e și ideea. Să nu mai contăm foarte mult pe companiile de pe alte continente și în acest fel, dacă vorbim de o redimensionare a capacității industriale, vorbim și de joburi mai bine plătite și produse mai ieftine pentru UE.

„Moldova mai are de făcut multe reforme”

Ștefan Mușoiu consideră că Republica Moldova este pregătită să facă parte din UE, dar mai trebuie să facă multe reforme. Acesta are încredere în autoritățile de la Chișinău, considerând că „sub supravegherea UE” vor face toți pașii necesari pentru a devenit stat membru.

De asemenea, europarlamentarul PSD a mai arătat că portofoliul de comisar european obținut de România este unul important, având un buget foarte mare și rolul de a contribui la formarea forței de muncă din UE.

PS News: Este Republica Moldova pregătită să adere la UE sau mai trebuie să facă niște reforme înainte de acest pas important?

Ștefan Mușoiu: Republica Moldova este pregătită, dar mai are de parcurs anumiți pași, are mai multe reforme de făcut, în mai multe domenii. Dar sub supravegherea atentă a UE și cu stimulentele pe care UE le oferă în acest moment, consider că poate să facă acești pași, astfel încât să adere în timpul convenit cu Uniunea Europeană. Este adevărat că întâmpină foarte multe dificultăți și din această perspectivă a războiului la graniță, care presupune o dificultate extraordinară în gestionarea acestuia și de către Republica Moldova. Imixtiunea Federației Ruse în Republica Moldova, pe diverse canale, inclusiv în preajma referendumului și a alegerilor prezidențiale, poate crea dificultăți în înțelegerea și apropierea oamenilor din Republica Moldova de Uniunea Europeană.

PS News: Sunteți mulțumit cu portofoliul de comisar european obținut de România? Ce beneficii sunt pentru țara noastră?

Ștefan Mușoiu: Este un portofoliu important, în opinia mea. Are un buget de o cincime din bugetul Comisiei Europene, aproximativ 235 de miliarde de euro, dacă nu mă înșel. Este un portofoliu care ghidează competențele și partea de educație, componente care sunt foarte importante, dacă vorbim de pregătirea forței de muncă și adaptarea forței de muncă la noile nevoi. Trebuie să investim foarte mult în educația oamenilor pentru noilor joburi și reconversia profesională, întrucât așa cum am spus, dacă vrem să câștigăm acea autonomie strategică, avem nevoie de o pregătire permanentă a forței de muncă, iar România în acest moment are un curriculum școlar care nu este adecvat noilor joburi.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: