Viktor Orban sfidează din nou UE și îl numește pe actualul comisar pentru un nou mandat

Sursa foto: Facebook

Viktor Orban a anunțat, luni, că îl susține pe actualul comisar european din partea Ungariei, Oliver Varhelyi, pentru un nou mandat, în ciuda faptului că Ursula von der Leyen și establishment-ul politic de la Bruxelles nu are o părere bună despre prestația acestuia și l-a criticat de nenumărate ori pentru abordarea față de problemele cu statul de drept ale unor state-candidate, relatează Politico.

„De-a lungul ultimilor cinci ani, comisarul Varhelyi a dovedit că UE poată să facă diferența ca forță pozitivă în vecinătatea noastră și dincolo de ea. Va face o treabă excelentă în următoarea comisie”, a scris Orban pe rețelele sociale, luni.

Decizia lui Orban va provoca din nou iritare la Bruxelles – Varhelyi a condus Comisiariatul European pentru Vecinătate și Extindere din 2019 și a fost aspru criticat de mai multe ori pentru felul în care și-a gestionat mandatul.

În plus, președinta Ursula von der Leyen a cerut guvernelor naționale din tot blocul să vină cu doi candidați pentru funcțiile de comisari – un bărbat și o femeie – cu excepția cazului în care renominalizează comisarul în funcție.

Totuși, rămâne puțin probabil ca Varhelyi să-și păstreze postul și în viitoarea comisiei, în condițiile în care acesta este unul crucial pentru următorii cinci ani, având în vedere pregătirea aderării Ucrainei și Republicii Moldova la blocul european.

Statele UE nu sunt deloc deschise ideii ca Varhelyi să-și păstreze locul în Comisie în acest context, mai ales în condițiile în care guvernul Orban se îndepărtează tot mai mult de valorile europene și devine tot mai belicos la adresa partenerilor europeni, totul pentru a-și putea satisface aliații dictatori, mai ales pe Vladimir Putin.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: