Vineri, 13, „ziua blestemată”. De unde vin superstițiile legate de această zi și asocierea cu Cina cea de taină

Sursa foto: Pexels

„Vineri, 13”, este o asociere care, doar rostită, dă fiori reci superstițioșilor. În 2024 ne-am aflat de două ori în fața acestei date „sinistre: în septembrie și acum, în decembrie.

Ghinionul, nenorocirile, frica și anxietatea sunt conexate, aproape invariabil, cu această dată, credințele populare fiind alimentate și de filmele horror.

Deși cei mai mulți fac o asociere cu celebra producție de groază cu acest nume, superstițiile de vineri, 13, nu au pornit de la cultura hollywoodiană, ci sunt legate de un episod din Biblie care a marcat istoria omenirii.

Originile exacte ale momentului în care „Vineri, 13” a fost considerată o zi cu ghinion sunt necunoscute, însă „probabil superstiția provine din religia creștină”, potrivit National Geographic.

„De exemplu, în Biblie, Iuda – infamul discipol care l-a trădat pe Isus – a fost al 13-lea invitat la Cina cea de taină. Tot în Biblie, multe lucruri nefericite s-au întâmplat vineri”, explică sursa citată.

Phil Stevens, profesor de antropologie de la Universitatea din Buffalo și autorul unei cărți despre antropologia magiei a explicat, pentru USA Today, că „Vineri, 13” combină două elemente care provin din Biblie,

La Cina cea de taină a lui Iisus, 13 persoane au fost așezate la masă, iar evenimentul s-a întâmplat într-o zi de joi. În acea seară Iisus a fost arestat și răstignit a doua zi, într-o vineri.

„Astfel, ziua de vineri 13 este asociată cu o nenorocire dublă: al 13-le invitat la cină l-a trădat pe Iisus, iar într-o zi de vineri, Mesia a fost răstignit”, a explicat dr. Stevens.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: