INTERVIU Virgil Popescu: Veste bună pentru deținătorii de păduri de până la 10 hectare

Foto: PS News

Virgil Popescu, președintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic a vorbit pentru cititorii PS News despre dezbaterile principalelor proiecte care au fost, astăzi, pe ordinea de zi. Deținătorii de păduri cu o suprafață de până la 10 ha vor putea să facă succesiunea și să exploateze terenul. Calculul prețului mediu al masei lemnoase are mici ajustări, iar legea risipei alimentare a primit un vot favorabil în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic.

PS News: Domnule președinte, astăzi în Comisia pe care o conduceti, s-au dezbătut modificările la Codul Silvic. Ce s-a stabilit, mai exact?

Virgil Popescu: Au fost niște modificări, inclusiv modul de calcul al prețului mediu al metrului cub de masă lemnoasă, care este un preț de referință (și va putea fi modificat prin lege) și se va calcula în baza prețului mediu dat pe ultimii 3 ani de către Institutul Național de Statistică. S-au făcut niște mici ajustări la Codul silvic, n-au fost ajustări majore. Prețul mediu pentru masă lemnoasă se stabilește prin lege.

Cea mai importantă, după părerea mea, care vine în sprijinul celor de la Romsilva și deținătorilor de păduri este că amenajamentele se publică obligatoriu pe site. Până acuma era ambiguu, nu se publicau pe site. Nici varianta foarte transparentă de a le publica Monitorul Oficial, așa cum s-a aprobat în urmă cu ceva timp, anul trecut, nu a adus un lucru, să spunem așa, bun, întrucât sunt sute de mii, milioane de pagini care trebuie publicată în Monitorul Oficial. Gândiți-vă că blocăm și activitatea Monitorului Oficial, nu mai vorbim de risipă de hârtie și cum se produce această hârtie.

PS News: Astăzi putem să dăm o veste bună proprietarilor de păduri cu suprafață de până la 10 ha

Virgil Popescu: Da, Ministerul Mediului a venit cu o propunere îmbrățișată, iar în unanimitate, de a veni în intâmpinarea oamenilor care au păduri până în 10 hectare, dar care nu și-au dezbătut succesiunea și erau blocați. Astfel, acum, în funcție de datele din Registru agricol ei vor putea să urnească acest lucru și să poată să-l aibă în pază la Romsilva ș.a.m.d., dar și să recolteze, să se încălzească cu lemne de foc.

PS News: Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar. Potrivit statisticilor, În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare.Inițiativa legislativă prevede obligații concrete care să contribuie efectiv la lupta împotriva risipei alimentare.

Virgil Popescu: Ceea ce am vrut, ceea ce dorim este să introducem, normalitatea. Există foarte multe alimente care se aruncă și se aruncă înaintea perioadei de expirare și acestea pot fi date celor care cu adevărat au nevoie și care nu-și permit să le cumpere. Există o lege a risipei alimentare din 2016, dar era, practic, un benevolat. Acuma lucrurile întră într-un mod obligatoriu. Deci nu le vor mai aruncă ci vor avea posibilitatea să le doneze. Vorbim despre alimentele sigilate, ambulate, nu de mâncarea pe care resturantele o aruncă.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: