Zăpada și ploile au paralizat mai multe țări europene. Minus 44 de grade în Suedia

Zapada viscol
Foto; Euronews

Un val de frig intens a lovit o parte a Europei. Suedia este țara care suferă cel mai mult în acest moment din cauza temperaturilor de aproape minus 44 grade Celsius, un record neegalat de mai bine de 25 de ani.

În Suedia, frigul polar care a lovit nordul Europei a provocat perturbări semnificative. Până la 1.000 de mașini și camioane au rămas blocate pe o autostradă dintre municipiul Hörby și orașul Kristianstad din cauza vântului puternic și a zăpezii care au scufundat zona.

Deși majoritatea mașinilor au reușit în cele din urmă să plece, o serie de camioane au rămas blocate joi seară, conform previziunilor Administrației Suedeze de Transport. Condițiile de iarnă au continuat să creeze probleme în toată țara, zăpadă, vânt și condițiile de alunecare ducând la accidente rutiere în sud, iar în nord s-au înregistrat temperaturi de până la -43,6 grade Celsius. Electricitatea a fost tăiată la aproximativ 4.000 de case.

În Danemarca, probleme uriașe de trafic au persistat după furtuna de zăpadă de miercuri, mulți șoferi blocați pe o autostradă mai mult de 20 de ore.

În Regatul Unit, inundațiile cauzate de ploile torenţiale au afectat multe case din Marea Britanie, forțând locuitorii să evacueze cu toate bunurile din Tewkesbury, Berkshire și Nottinghamshire.

În Germania, Moselle a inundat multe străzi și promenade din Cochem după căderi puternice. Nivelul apei din oraș continuă să crească și în prezent depășește 7,60 metri.

În Franța, Protecția Civilă a desfășurat patru pompe pentru a devia apa din mai multe orașe din nordul Pas-de-Calais și Nord, cele mai afectate de recentele inundații. Două pompe de mare capacitate și două mai mici au fost instalate în Mardyck, în afara Dunkirk.

Valul de aer polar care a lovit nordul Europei se apropie de România

De la temperaturi de primăvară la un frig teribil, de asta au parte românii la începutul lui 2024. Ciclonul care a devastat nordul Europei se îndreaptă spre România.

Meteorologii spun că de duminică, masa de aer rece de origine polară va aborda și zona țării noastre.

„La început, răcirea va fi semnificativă în special pentru zona Moldovei, acolo unde deja de duminică maximele nu vor mai depăși minus -1, -2°C cele mai coborâte în nordul acestei regiuni, în timp ce în sudul, sud-estul țării vor mai fi posibile valori de peste 10°C. Însă, de luni, 8 ianuarie, răcirea va fi de interes pe întreg teritoriul țării, pentru că la nivelul maximelor vorbim de valori negative, iar la nivelul minimelor foarte coborâte de -10 -15° nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, dar și în zonele mai joase din zonele centrale și nordice ale țării, în timp ce în sud și sud-est orbim de temperaturi negative spre -5, -6°C. În același timp, răcirea vine la pachet și cu posibilitatea ca precipitațiile, la început sub formă de ploaie, să se transforme treptat în ninsori mai abundente în zona montană, acolo unde și intensificările de vânt vor fi susținute și vom vorbi de viscol”, a declarat pentru Gandul, Directorul ANM, Elena Mateescu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: