Zborul tău a fost anulat? Vezi ce drepturi ai!

Facebook
Facebook

Grevele companiilor aeriene de pe continent perturbă zborurile de vacanţă (şi nu numai) antamate cu luni de zile înainte de români.

Mai multe zboruri de pe Aeroportul Otopeni au avut întârzieri mari zilele trecute, iar acest lucru a dat peste cap vacanţele turiştilor. Unii dintre aceştia au pierdut legături din cauza acestor întârzieri şi nimeni din stafful companiei aeriene (low-cost) nu a avut nicio explicaţie, ceea ce a alimentat starea de iritare a clienţilor.

Adevărul este că aceste companii suferă, pe de o parte, de lipsă de personal şi, pe de altă parte, din cauza grevelor de pe Europa continentală.

Unul dintre sindicatele din cadrul centrului de operaţiuni al reţelei Eurocontrol, Union Syndicale Bruxelles (USB) a lansat un avertisment oficial cu privire la grevele din următoarele şase luni, dar nu are date precise – lucru de natură să mai pună paie pe foc.

Facebook
Facebook

Dar nici Eurocontrol, nici experţii din industrie nu au luat prea în serios acest avetisment. Dacă o asemenea grevă ar fi declanşată, o treime din zboruri ar avea de suferit. În plus, controlul traficului aerian ar putea reprezenta o problemă majoră în această vară.

Eurocontrol controlează şi administrează traficul aerian pe continent. Potrivit reprezentanţilor Eurocontrol, discuţiile cu sindicatele vor avea un rezultat pozitiv.

“Deoarece nu am primit nicio notificare privind acţiuni industriale specifice, este prematur să speculăm asupra impactului potenţial”, a declarat un purtător de cuvânt al Eurocontrol citat de The Guardian.

Alţi specialişti spun, însă, că o grevă de acest tip “ar fi enervantă, dar nu fundamentală”. Acest lucru nu ar însemna închiderea spaţiului aerian, ci doar că atât controlorii, cât şi companiile aeriene ar trebui să găsească soluţii pentru ei înşişi, dar nu înseamnă că nu ar exista serviciu.

Mulţi spun că potenţialul impact al acestei greve este exagerat.

Cu tate acestea, companiile aeriene sunt îngrijorate. Eurocontrol a avertizat cu privire la presiunea asupra capacităţii de spaţiu aerian în această vară şi a cerut mai multe recrutări de controlori.

CITEŞTE ŞI: Zborurile către Italia, anulate până miercuri, din cauza unui incendiu

După penuria de personal de anul trecut din aeroporturi, controlul traficului aerian este considerat cea mai probabilă sursă de perturbare. În plus, grevele din Franţa, anunţate, uneori din foarte scurt, a perturbat operaţiunile din Londra.

Stewart Wingate, directorul executiv al Aeroportului Gatwick, spune că:

„Destinaţiile sunt predominant în zona mediteraneană şi că cea mai eficientă modalitate de a ajunge în aceste locuri este prin Franţa, dar, dacă în Franţa sunt perturbări, este probabil să vedem întârzieri peste tot”.

Călătorii ale căror zboruri au fost anulate sau amânate, au dreptul la despăgubiri, în funcţie de cuantumul de timp în care avionul a întârziat.

Facebook
Facebook

Astfel, călătorii au dreptul la rambursarea totală a preţului biletului, redirecţionare către destinaţie cu prima cursă disponibilă şi redirecţionare la o data ulterioară, agreată de călător, în condiţii de transport comparabile şi în funcţie de locurile disponibile.

În privinţa despăgubirilor, dacă distanţa de zbor este mai mica de 1.500 km, călătorii u dreptul la o despăgubire de 250 de euro. Pentru o distanţă de zbor între 1.500 şi 3.500 km, călătorii primesc o despăgubire de 400 de euro, iar pentru orice distanţă de zbor mai mare de 3.500 km, călătorii au dreptul la o despăgubire de 600 de euro.

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: