Zelenski cere crearea unei ”armate europene”

Sursă foto: Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă, la Munchen, înfiinţarea unei armate europene pentru a întări apărarea continentului, avertizând că Rusia ”nu se pregăteşte pentru dialog” şi nu are intenţia de a avansa negocieri de pace credibile. El a spus totodată că Ucraina nu este pregătită să renunţe la aderarea la NATO şi că nu poate accepta un armistiţiu fără garanţii reale de securitate, transmite CNBC.

Zelenski a declarat că serviciile de informaţii ucrainene au indicii că Rusia intenţionează să trimită trupe în Belarus în această vară, sub pretextul unor exerciţii de antrenament, dar că această mişcare reprezintă o ameninţare directă la adresa ţărilor NATO aflate la graniţă.

”Trebuie să construim forţele armate ale Europei, astfel încât viitorul Europei să depindă doar de europeni,” a afirmat Zelenski în cadrul Conferinţei de Securitate de la München, desfăşurată în Germania.

”Putin vede Belarus ca pe încă o provincie rusească,” a adăugat el.

Europa trebuie să devină autosuficientă, unită prin puncte forte comune, a continuat Zelenski.

”Să fim sinceri acum, nu putem exclude posibilitatea ca America să spună ‘nu’ Europei în privinţa unor probleme care o ameninţă”, a spus liderul ucrainean.

Zelenski a mai declarat sâmbătă că garanţiile de securitate nu pot veni credibil din partea Moscovei, ci trebuie să provină de la aliaţii occidentali, în special de la Statele Unite.

”Nu putem accepta un armistiţiu fără garanţii reale de securitate. Putin nu poate oferi garanţii reale de securitate, nu doar pentru că este un mincinos, ci şi pentru că Rusia, în starea sa actuală, are nevoie de război pentru a-şi menţine puterea,” a spus el.

CNBC a contactat Kremlinul pentru un comentariu asupra declaraţiilor lui Zelenski.

Zelenski a reiterat sâmbătă şi că nu este încă pregătit să renunţe la aderarea Ucrainei la NATO.

”De asemenea, nu voi exclude aderarea Ucrainei la NATO. Dar, în acest moment, cel mai influent membru al NATO pare să fie Putin, pentru că mofturile sale au puterea de a bloca deciziile alianţei,” a spus el.

Cu toate acestea, el a făcut referire şi la posibila creare a unei noi structuri de tip NATO în Ucraina. O astfel de alianţă defensivă, a explicat el, ar acoperi graniţele estice ale Ucrainei, Belarusului, Finlandei şi statelor baltice.

”Propunerea mea, graniţa estică a Ucrainei, graniţa estică a Belarusului, graniţele estice ale statelor baltice, graniţa estică a Finlandei, aceasta este cea mai puternică linie de securitate pentru noi toţi în Europa, deoarece aceasta este linia dreptului internaţional,” a declarat el.

Preşedintele american Donald Trump a reiterat în repetate rânduri că trupele americane nu vor fi staţionate în Ucraina pentru a descuraja agresiunea rusă. În schimb, el a sugerat că Washingtonul şi Kievul ar putea încheia un pact economic, axat pe vastele rezerve de minerale critice ale Ucrainei, pentru a oferi ţării devastate de război un scut de securitate post-conflict.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: