Zelenski spune că NATO „trebuie să demonstreze că este aliatul Ucrainei”

Volodimir Zelenski
Sursa foto: president.gov.ua

Volodimir Zelenski spune că NATO „trebuie să demonstreze” Ucrainei că îi este aliată în războiul pe care Rusia îl poartă împotriva sa din 2022, accelerând „cât mai repede posibil” livrările de arme și muniție. Discursul său prin videoconferinţă în faţa NATO a avut loc cu o zi înainte de un vot-cheie al Congresului SUA pe un proiect de lege care oferă ajutor de 61 de miliarde de dolari Ucrainei, așteptat de aceasta de luni de zile.

„Putin trebuie readus pe pământ şi cerul nostru trebuie să redevină sigur, iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră. Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliați”, a declarat Zelenski.

Pe teren, Ucraina se confruntă cu penurie de muniţie şi dificultăţi în a-şi apăra toate oraşele şi infrastructura energetice, vizate în mod regulat de armata rusă de mai multe săptămâni.

Ucraina le cere fără încetare partenerilor săi mai multă muniţie şi sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara aceste atacuri rusești, în timp ce divizările din Europa şi mai ales la Washington au încetinit livrările în domeniul militar.

„Anul acesta, nu mai putem aştepta să fie luate decizii. Vă cer să luaţi în considerare cererile noastre cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski.

Votul din Congresul american prevăzut să aibă loc sâmbătă este „de o importanţă vitală” pentru Ucraina, a subliniat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut, între altele, şapte sisteme antiaeriene moderne Patriot suplimentare, „o cifră minimă”, potrivit lui, şi a criticat lentoarea livrărilor de obuze. „Ele trebuie în sfârşit să ajungă pe front”, a spus el.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: