Zonele din România unde pensionarii îşi pot reduce vârsta de pensionare cu doi ani, fără penalizări

Sursa foto: Freepik

Pensionarii care locuiesc în anumite zone din România pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare fără penalizări. Condițiile şi documentele necesare.

Mai exact este vorba despre Legea nr. 212/2023 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 629 din 10 iulie 2023.

Prezenta lege aduce modificări alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 prin introducerea mai multor localităţi în lista actuală fără a modifica condiţiile de până acum.

Astfel, persoanele care au locuit în aceste localităţi beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

De exemplu, în Prahova această facilitate se aplică în municipiul Ploiești, în orașele Băicoi și Boldești-Scăeni, dar și în alte 21 de comune.

Conform legislației, reducerea de doi ani a vârstei standard de pensionare nu se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (cu modificările ulterioare) sau de alte acte normative.

De exemplu, o persoană poate opta pentru reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare ca urmare a faptului că a locuit într-o zonă afectată de poluare remanentă sau poate opta pentru reducerea vârstei standard de pensionare ca urmare a grupelor de muncă, notează Observatorulph.ro care a solicitat Casei Județene de Pensii Prahova lista localităților unde persoanele pot solicita reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare fără penalizare.

Potrivit Casei Județene de Pensii Prahova, peste 300 de prahoveni au beneficiat de aceste prevederi legislative, iar in momentul de față sunt în plată cu acest tip de pensie alte 181 de persoane, notează observatorulph.ro.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: