Mol a deschis cel mai mare punct de producere al hidrogenului verde din Europa Centrală și de Est

Sursă foto: molgroup.info

Grupul Mol a inaugurat cea mai mare fabrică producătoare de hidrogen verde din Europa Centrală și de Est. În urma unei investiții de 22 de milioane de euro, Rafinăria Dunărea, unde a fost plasat punctul de producție de hidrogen eco, va fi principalul beneficiar al acestei fabricii care va face anual 1.600 tone de hidrogen verde, dar pe viitor această fabrică va putea furniza acest combustibil și pentru vehicule.

Noul centru de producție, cu o instalație de electroliză de 10 megawați creată de compania americană Plug Power, se află în Százhalombatta și va începe să pompeze efectiv hidrogen către rafinărie în a doua jumătate a anului. Amprenta de carbon a rafinăriei va fi redusă cu cu mai mult de 25.000 de tone de dioxid de carbon prin utilizarea soluției pe bază de electroliză, echivalent cu scoaterea a circa 5.500 de mașini cu motoare termice de pe șosele.

Tehnologia va înlocui treptat procesul de producție a carburantului pe bază de gaze naturale, care reprezintă în prezent o șesime din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale grupului maghiar. Fabrica va utiliza hidrogenul verde în principal în propria rețea pentru producția de carburant. În prezent, instalația de la Százhalombatta are cel mai mare electrolizor (10 unități, fiecare producând câte 1 MW fiecare) din regiune.

Jozsef Molnar, CEO Grup Mol

Instalația de electroliză scoate 8-9 tone de oxigen pur pentru fiecare tonă de hidrogen. Curentul electric necesar acestei operațiuni nu vine, în prezent, exclusiv din surse regenerabile, iar compania își acoperă necesarul și din surse poluante, dar folosind credite verzi pentru a contrabalansa impactul. În viitor, însă, reprezentanții Mol au declarat că se va investi în lărgirea capacității de producție a curentului verde. De asemenea, apa folosită în electroliză este transportată din Dunăre și trece printr-un proces de ultrapurificare. Producerea hidrogenului gri (poluant, produs cu metan) consumă de 1,5 ori mai multă apă decât în cazul acestui sistem.

„După Százhalombatta, vom aduce tehnologia la celelalte două unități de producție de combustibil ale grupului, pentru a face procesul de producție a combustibilului mai sustenabil la fiecare dintre rafinăriile Grupului MOL”, a declarat József Molnár, CEO al Grupului Mol, la ceremonia de inaugurare a noii uzine de hidrogen verde. Acesta se referă la rafinăriile din Rijeka și Bratislava.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: