Bogdan Stoica: Ghici ce-au votat ieri europarlamentarii români?

Bogdan Stoica

În timp ce tu te uiți fascinat cum oamenii AUR își explică candidarea, sau la Piedone cum pronunță holigofren, euroalegerile merg înainte într-o tăcere de rău augur. Asta deși temele europene curg pe bandă rulantă.

Chiar ieri, Parlamentul European a adoptat cu 381 voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu privind îmbunătăţirea calităţii aerului în UE. Se stabilesc norme noi pentru anul 2030 pentru particule în suspensie (PM2,5, PM10), dioxid de azot şi dioxid de sulf. În anumite condiții, unele state pot cere amânări, dar nu e cazul nostru. După implementarea normelor, fiecare om cu sănătatea afectată de poluanți va putea cere în instanță despăgubiri de la orașele care-i găzduiesc.

O mizerie. O groapă comună a legislației. Companiile poluante nu riscă nimic, doar orașele, adică statele, adică tot din banii publici se va plăti dacă se va plăti ceva pentru câte un nene tipicar și dornic să-și piardă ani din viață pe holurile instanțelor.

Este a n dovadă că Green Deal-ul trâmbițat de UE nu are nimic de-a face cu interesul public. Sunt alergați oamenii cu centrale termice moderne pe gaze și mașini Diesel moderne, dar companii cu parcuri auto gigantice și uzine care aruncă poluanți mortali în aer nu sunt nici măcar avertizate. Tot ce ține de interesul corporatist, chiar dacă e mortal, va merge înainte netulburat, în timp ce o droaie de libertăți cetățenești vor fi afectate sub pretexul luptei pentru calitatea mediului.

Într-o țară normală, europarlamentarii români ți-ar fi explicat cum au votat miercuri și ce au de gând să facă în sensul ăsta în noul mandat. La noi toți tac. Că e tăcere complice, tăcere de slugi sau tăcere de intimidați, nici nu mai contează.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL