Când ar putea călători românii fără viză în SUA? Răspunsul Guvernului

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, prezent în emisiunea „Puterea Știrilor”, vorbește despre Comitetul pentru Visa Waver.

„Parteneriatul strategic cu Statele Unite îl vedem în zona de securitate, îl vedem în zona de apărare, dar foarte multă lume se plânge de două componente componente – componenta vizelor și componenta economică – care nu sunt suficient de prezente sau nu sunt suficient de dezvoltate la acest moment. Comitetul pentru Visa Waver pune la masă ministere (MAI, MAE, Ministerul Justiției) și o serie de instituții (Autoritatea pentru cetățenie și Autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal) care au caracter de invitați, să coordoneze eforturile României pentru a adera – sperăm ca în 2025 – la acest program pentru care sunt eliminate vizele pentru românii care vor să călătorească în Statele Unite”, spune Ghigiu.

Comitetul are două componente, explică politicianul.

„Are o componentă foarte tehnică (pe care cred că o vom rezolva), care presupune o serie de aranjamente în ceea ce privește eliberarea pașapoartelor, acordarea cetățeniei, acordul scris privind schimbul de date (care este extrem de complicat – UE negociază de câțiva ani un acord bilateral cu SUA) și o alta –  scăderea ratei de refuz, care, din păcate, pentru România, a fost destul de mare. Ar trebui să fie sub 3%. Pe anul trecut fiscal a fost în jur de 12%. Anul acesta, preconizăm ca va fi mai mică”, mai spune invitatul.

Comitetul pentru Visa Waver pregătește și o campanie pentru românii eligibili, interesați să viziteze SUA, mai anunță șeful Cabinetului premierului.

„Îi vom încuraja pe cei din zona academică, pe cei din zona de meserii liberale, avocați, medici etc. să aplice pentru viză. Vom încerca să-i convingem să sprijine România și să aplice, pentru ca rata de refuz să scadă. Presupune un efort al statului și un efort public. Avem și exemplul Croației și al Poloniei. Croația a avut un mesaj cât se poate de public pentru cetățeni și a dat un portret al cetățeanului care s-ar încadra să primească viză, astfel încât să ducă rata de refuz foarte foarte jos. Nu va fi ușor. (…), punctează Ghigiu.

Totuși, munca României trebuie să continue și după ce va fi acceptată în program.

„ Există mai mare deschidere din partea Stetatelor Unite, există dorința de a sprijini acest proces, dar asta nu automat, nu. Asta nu conferă și statutul de țară care nu are nevoie de vize. E un proces tehnic, un proces pe care România are capacitatea să-l producă. Dar dacă intri în Visa Waver nu înseamnă că rămâi definitiv. Și avem cazul Ungariei, care a fost exclusă zilele trecute din program. Eforturile vor trebui să continue. În momentul în care Statele Unite remarcă din partea unui alt stat că a crescut criminalitatea sau că ceva nu se nu se întâmplă corect, oricând te poate exclude din program. Cred că depinde de noi, dar eu cred că avem o șansă mare, nu vreau să să cresc așteptările, dar eu cred că avem o șansă mare, și la nivel guvernamental se vor face toate eforturile pentru pentru îndeplinirea acestui obiectiv și sper ca și cetățenii și acele categorii la care vom apela, să ne sprijine în acest proces”, crede Ghigiu.

Șeful Cancelariei prim-ministrului spune că România poate primi relativ curând o veste bună.

„Sper ca în 2025 să fim incluși în program. O decizie fermă vom avea după 1 octombrie 2024 sau la începutul lui 2025”, mai punctează invitatul.

Sfaturi pentru românii care vor viză

Românii care vor să obțină viza trebuie să demonstreze că au motive să revină în România. Principiul de bază e să poți demonstra că ai motive să te întorci, să nu rămâi în Statele Unite, spune politicianul.

„Acei români care nu au un loc de muncă stabil, acei români care au o o fluctuație foarte mare a locului de muncă, acei români care nu pot să demonstreze cumva că se duc în Statele Unite și se vor întoarce sau orice suspiciune din partea Consulatului că acea persoană vrea să rămână acolo îl va determina pe consulul respectiv să-i refuze visa. Atâta timp cât există un loc de muncă stabil, atât atâta timp cât există  familie care rămâne aici, anumite proprietăți care sunt în România ș.a.m.d., deja probabilitatea de a fi refuzat scade, scade simțitor”, conchide Ghigiu.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: