Românii ale căror pensii vor crește cu peste 30%

bani lei
Sursa foto: INQUAM/ Octav Ganea

Pensiile românilor vor crește diferențiat, potrivit unui nou proiect de lege. Vestea bună este că unele venituri vor fi majorate cu peste 30%, chiar și fără a fi indexate cu rata inflației.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, declara în urmă cu o săptămâna la Antena 3 CNN că procentul cu care pensiile vor crește este de aproximativ 16%. Cu toate acestea, potrivit calculelor făcute de mai mulți specialiști în domeniu, pornind de la noua formulă de calcul a pensiilor, majorările ar putea fi mult mai mari.

„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte. Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual”, a spus prof. univ. dr. Doina Pârclălabu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Potrivit noii legi, bărbații ar fi cei mai privilegiați. Și asta deoarece, prin noua formulă de determinare a punctajului, aceștia ar avea stagiul complet de cotizare care pleacă de la 30 de ani.

Conform noilor calcule, persoanele care s-au pensionat între anii 2001 și 2008, vor înregistra creșteri de pensii cu procente în 20 și 20,67%. Acest lucru este calculat în funcție de luna și anul nașterii și luna și anul pensionării.

Cei născuți între ianuarie-martie 1944 şi sunt pensionați între ianuarie şi martie 2007, pot ajunge la 24% creștere (pentru că la stagiul de cotizare – la trei luni se mai adăuga o lună).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: