3 zile de blocaj în Capitală. Cum preia Nicușor Dan modelul AUR și Șoșoacă

nicusor dan
Sursa foto: Nicușor Dan

Fermierii şi transportatorii au cerut, joi, aviz pentru a protesta în Piaţa Victorie, solicitarea fiind făcută pentru 50.000 de persoane şi 200 de utilaje. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a precizat că a aprobat solicitarea, dar pentru 5.000 de participanţi şi 200 de vehicule.

”Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din Bucureşti. Acesta va avea loc duminică, luni şi marţi în parcarea din Piaţa Constituţiei”, a transmis, joi, primarul general al Capitalei, Nicuţor Dan.

Anunțul primarului general a creat panică în rândul cetățenilor care locuiesc în Capitală și care se tem că protestele transportatorilor și fermierilor vor bloca complet centrul Bucureștiului și nu numai.

Conform informațiilor apărute, cel care a făcut cererea de protest care a și fost acceptată este prietenul senatoarei Diana Șoșoacă și membru al partidului său, după cum chiar el declara.

Într-o intervenție televizată, Mircea Bogdan a răspuns: ,, Sunt într-o relație de prietenie și de respect cu Diana Șoșoacă, și nu în ultimul rând de joia trecută am completat acea adeziune de a intra în partidul SOS România.”.

Primarul Capitalei a declarat că ,,este un cetățean care a depus o cerere” și în plus a dat asigurări că traficul nu va fi blocat, în condițiile în care doua dintre zilele de protest sunt luni și marți – zile lucrătoare.

Consecințe pentru bucureșteni

Decizia lui Nicușor Dan de a permite intrarea protestatarilor în Piața Constituției ar putea avea consecinte majore pentru bucureșteni. Capitala este cunoscută pentru dificultățile în privința traficului, or intrarea a 200 de vehicule până în Piața Constituției ar putea paraliza complet Bucureștiul, deși primarul dă asigurări că nu se va întâmpla lucrul acesta. În cei patru ani ai săi de mandat Nicușor Dan a făcut prea puține lucruri pentru a rezolva problema traficului în Capitală. Asta cu toate că acesta a fost una dintre principalele promisiuni electorale înaintea alegerilor din 2020.

Mai exact, în campania electorală, la capitolul „mobilitate urbană”, Nicușor Dan promitea: Metroul de suprafață pe infrastructura CFR existentă; 15 mari parcări în jurul Capitalei, în sistem „park & ride”; Extinderea, optimizarea și electrificarea / ecologizarea rețelei de transport public STB; Semaforizarea inteligentă a traficului rutier. Între timp, Bucureștiul continuă să se sufoce în trafic, iar lucrurile se vor înrăutăți dacă cei 5000 de protestatari vor pătrunde cu cele 200 de vehicule în Piața Constituției.

De ce a acceptat Nicușor Dan

Întrebarea e de ce a acceptat Nicușor Dan o astfel de cerere, știind foarte bine că acest lucru ar putea duce la blocarea Bucureștiului? Răspunsul este legat de anul electoral 2024. Mai exact, Nicușor Dan își pregătește candidatura pentru cel de-al doilea mandat și are nevoie de susținere politică cât mai largă. Nicușor Dan vrea să se prezinte în fața electoratului ca un primar deschis la problemele oamenilor și care nu vrea să pună piedici unui protest popular. În felul acesta, Nicușor Dan face de fapt un joc de imagine.

Pe lângă faptul că edilul vânează simpatia electoratului, acesta caută și sprijinul altor partide. În acest moment sprijinul PNL pentru Nicușor Dan este incert și, în contextul alegerilor de anul acesta, edilul are nevoie de un partid sau de o coaliție de partide care să îl susțină. Principalii candidați ar putea fi partidele de opoziție. Aceste partide s-au cățărat deja pe protestul fermierilor și au încercat să capitalizeze electoral de pe urma lui, scopul fiind să adune voturi în anul electoral 2024.

Acum, Nicușor Dan nu face decât să le dea acestor partide o mână de ajutor, deschizând porțile Bucureștiului pentru protestatari. În felul acesta, Nicușor Dan deschide o portiță și pentru partidele din opoziție, în special USR. Dacă Nicușor Dan va ieși cu o imagine mai bună din aceste proteste, atunci șansele sunt ca acesta să devină într-adevăr candidatul unui partid, ieșind astfel din izolarea politică în care se află în prezent. Rămâne de văzut dacă jocul făcut de Nicușor Dan zilele acestea va produce rezultatele dorite de actualul edil.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL