9 din 10 tineri nu au încredere în cei care ne conduc

Alegeri parlamentare
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV

Tinerii români nu au mai deloc încredere în partidele politice. O arată datele ultimului sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie, la comanda organizației Tinerii Votează.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 800 de tineri, cu vârste cuprinse intre 18 si 35 de ani, și ne oferă un instantaneu al sentimentelor și opiniilor lor. Și vedem o neîncredere profundă în mecanismele și actorii politici de la noi din țară.

Un procent uluitor de mare, de 95% dintre respondenți, afirmă că nu au încredere in partidele politice. Cifre asemănătoare vedem și când vine vorba de încrederea acordată Guvernului și Parlamentului, cu 90% dintre tineri care susțin că nu sunt convinși nici de Executiv, nici de Legislativ. Chiar si președintele țării, Klaus Iohannis, vedem că are o problemă la acest capitol: 88% dintre cei care au participat la sondaj se îndoiesc de el.

Dar cum stau lucrurile când vine vorba de vot? Tocmai aici apare un paradox interesant: în ciuda lipsei de încredere, tinerii sunt totuși dispuși să își exprime opțiunile politice. Alianța pentru Unirea Românilor, partidul AUR, pare să fie favorită pentru alegerile parlamentare, cu un procent de 16%. Și. nu este primul sondaj în care observăm popularitatea de care se bucură acest partid. Pe locul 2, la egalitate, se află USR si PNL, cu 14%, iar la diferența de 2 procente se clasează PSD.

Popularitatea AUR, a unui partid extremist de dreapta, poate fi ușor surprinzătoare și nu prea. Mai multe state ale lumii au parte de o astfel de schimbare de optică politică in rândul votanților.

Cei mai mulți dintre respondenți consideră că România se află pe o cale greșită. Posibil de aici alegerea mare pentru extrema dreaptă. Tinerii simt nevoia de o schimbare radicală. Observăm că peste două treimi dintre respondenți sunt de părere că lucrurile nu merg in direcția bună în țara noastră. În timp ce doar o treime dintre ei sunt ceva mai optimiști.

Totodată, sondajul ne oferă și câteva motive pentru care tinerii sunt dezamăgiți de România. În topul îngrijorărilor regăsim lipsa oportunităților de muncă, oferta educațională slabă, inflația și consumul crescut de droguri sau alcool.

Și în acest context, în acest an electoral, întrebarea este: cum pot politicienii să recâștige încrederea tinerilor? Când aproape 9 si 10 tineri nu au încredere în structurile politice, este clar că avem nevoie de un dialog mai sincer și de soluții concrete.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL