Depozitul de deșeuri radioactive de lângă Bacău așteaptă aprobarea Guvernului pentru a fi închis

deşeuri
Sursa foto: IJJ Bacău

După ce Ministerul Mediului a avizat în ianuarie 2023 închiderea depozitului de deșeuri de fosfogips din Bacău, rămase în urma activității fostului combinat chimic Sofert SA, investițiile care urmează să se facă aici se vor întinde pe doi și depășesc 74 de milioane de euro.

Peste 6 milioane de tone de deșeuri chimice răspândite pe o suprafață de aproape 16 hectare în apropierea Bacăului sunt depozitate aici, iar termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este anul 2027. Ele sunt foarte toxice și prezintă un risc ridicat pentru sănătatea băcăuanilor, iar din această cauză o lege adoptată 2018 le dă dreptul acestora să iasă la pensie cu doi ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare. Fosfogipsul este un material ușor radioactiv și de aceea halda de deșeuri urmează să fie izolată timp de 30 de ani. În tot acest timp zona va fi monitorizată și aici nu se va putea desfășura nicio activitate.

Citeste mai mult aici

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: