EURACTIV: Știri din capitalele Europei, 13 iulie

Library Of Congress

BERLIN

Guvernul german este așteptat joi să facă publică mult așteptata strategie privind China, prin aplicarea căreia își propune remodelarea relației cu gigantul estic, perceput din ce în ce mai mult ca un rival și un concurent.

 

BRUXELLES

NATO nu ar trebui să se implice în războiul din Ucraina. NATO ar trebui să mențină un echilibru atent între a ajuta Kievul și a nu se implica în război, deoarece acest lucru ar pune în pericol securitatea NATO și a Ucrainei, a declarat miercuri premierul belgian Alexander De Croo la summitul NATO de la Vilnius.

 

INSTITUȚIILE UE

O rezoluție Parlamentului European adoptată miercuri cere ca Bulgaria și România să adere la spațiul Schengen fără frontiere până la sfârșitul anului, subliniind efectele secundare grave pentru cetățenii celor două țări și reproșând Austriei că blochează aderarea lor fără un motiv legitim.

 

Citește și Parlamentul European critică veto-ul Austriei în privința spațiului Schengen

 

Timmermans: Fermierii din UE nu au nevoie de mai mulți bani pentru a facilita tranziția ecologică. Bugetul UE pentru subvențiile agricole nu are nevoie de o consolidare în perioada următoare, în ciuda apelurilor de a mări fondul agricol, a declarat vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, într-un interviu acordat EURACTIV.

 

HAGA

Asociația fermierilor olandezi LTO a criticat miercuri votul Parlamentului European în favoarea legii UE privind restaurarea naturii, avertizând că legea nu va face decât să agraveze criza privind azotul.

 

STOCKHOLM

Suedia și Ucraina s-au angajat să intensifice cooperarea militară, convenind să facă schimb de informații clasificate și să îmbunătățească livrarea de echipamente de apărare în viitor, potrivit celor două acorduri semnate miercuri, înainte de aderarea oficială a Suediei la NATO.

 

ROMA

Meloni reiterează sprijinul militar al Italiei pentru Ucraina la summitul NATO. Premierul italian Giorgia Meloni a reiterat angajamentul Italiei de a sprijini Ucraina cu soldați și arme, pe lângă susținerea candidaturii Kievului la aderarea la NATO imediat ce condițiile o vor permite.

 

VARȘOVIA

Germania intenționează să rezilieze un acord cu Polonia conform căruia sunt trimise tancuri Leopard avariate din Ucraina în Polonia pentru reparații, din cauza costurilor ridicate.

 

Citește și Berlinul se va retrage din acordul cu Polonia privind repararea tancurilor Leopard.

 

SOFIA

45% dintre bulgari cred că inteligența artificială va duce la pierderea de locuri de muncă, 37% se tem că aceasta ar putea înlocui forța de muncă umană în domeniul lor, aproape o cincime consideră că inteligența artificială ar trebui interzisă, deoarece reprezintă un pericol pentru oameni, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de agenția Trend.

 

PRIȘTINA

Ministrul de Externe kosovar: Kosovo nu este interesat de un „pseudo-dialog”. Dialogul Kosovo-Serbia, susținut de Uniunea Europeană, s-a limitat la o strângere de mână și multe fotografii, ratându-se oportunitatea prezentării unei mai bune strategii și a obținerii de rezultate concrete, potrivit ministrului kosovar de externe Donika Gervalla.

Sursa: Euractiv.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: