Atenție la mesajele tragice de pe social media. Directoratul de Securitate Cibernetică, semnal de alarmă

hackeri
Sursă foto: Facebook

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă către internauți. Există o serie de postări false pe reţelele sociale, cu caracter tragic, prin care se anunţă moartea unor persoane, în accidente rutiere, și unde apare un link spre site-uri frauduloase sau spre articole sau clipuri video pentru a creşte numărul de vizualizări. DNSC-ul vine și cu o serie de recomandări pentru evitarea căderii în capcana atacatorilor online.

„Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunţau moartea anumitor persoane în urma unor accidente. Ţinta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozităţii sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii. La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecţionaţi către un clip pe Youtube, ceea ce arată ca un hoax. Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecţionat către conţinut maliţios!”, arată reprezentanţii DNSC, luni, într-o postare pe Facebook.

Recomandări pentru internauți

Specialiștii de la DNSC le recomandă utilizatorilor să fie atenți la informaţiile din mediul online şi sădea „report” la astfel de postări pentru ”scam” sau ”spam” către reţeaua socială. Totodată, ei recomandă restricţionarea publicării automate pe profil a postărilor în care o persoană este etichetată de prieteni sau cunoştinţe pe social media.

Nu în ultimul rând, internauții sunt sfătuiţi să evite să acceseze link-uri din postări cu conţinut alarmant, tragic, chiar dacă recunosc contul, şi să contacteze persoana care a publicat informaţia pentru a verifica informația, pe un canal diferit de comunicare.

Alte elemente cruciale sunt evitarea instalării unor programe sau aplicaţii, abonarea la diverse servicii, precum și evitarea furnizării de date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL