Moldova, Ucraina şi Slovacia se alătură „Coridorului Vertical”. Proiectul presupune transportul de gaze din Grecia

Moldova, Ucraina şi Slovacia s-au alăturat vineri unei iniţiative pentru un coridor prin care s-ar transporta gaze naturale între Grecia şi ţările din nordul său, în contextul în care Europa îşi intensifică eforturile de diversificare a aprovizionării şi de creştere a securităţii energetice, relatează Reuters.

Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria au convenit în 2016 să dezvolte infrastructura necesară pentru realizarea aşa-numitului coridor vertical de gaze naturale, care ar permite transportul bidirecţional de gaze între aceste ţări.

„Coridorul vertical va uni acum gazoductul transbalcanic şi va permite transportarea gazelor naturale din Grecia în Republica Moldova şi în instalaţiile de stocare subterană din Ucraina”, a explicat Ministerul moldovean al Energiei.

Operatorii reţelelor de gaze naturale din Slovacia, Moldova şi Ucraina, împreună cu omologii lor din Grecia, România, Bulgaria şi Ungaria au semnat vineri un memorandum de înţelegere pentru a promova proiectele necesare pentru activarea acestui sistem, a precizat într-un comunicat operatorul grec de reţea DESFA.

„Datorită participării la iniţiativa Coridorului Vertical, ne aşteptăm să furnizăm suplimentar peste 7 miliarde de metri cubi de gaze din România către Europa Centrală într-un an”, a declarat Dmitro Lîppa, şeful operatorului de tranzit din Ucraina, citat pe site-ul companiei.

Lîppa a precizat că Ucraina lucrează în prezent cu operatorul de gaze din Republica Moldova la condiţiile de utilizare a unor capacităţi suplimentare pe conducta Trans-Balcanică, în valoare totală de 6 milioane de metri cubi pe zi în 2024.

„Colaborarea în vederea consolidării şi creşterii flexibilităţii sistemelor regionale de gaze naturale a apărut ca o prioritate de top”, a declarat Maria Rita Galli, directorul general al DESFA, în comunicat.

Operatorii au convenit să efectueze un test de piaţă obligatoriu, simultan, pentru alocarea capacităţii în iulie 2024 la punctele lor de interconectare respective.

Grecia se pregăteşte să pună în funcţiune un terminal plutitor de stocare a gazelor în largul oraşului Alexandroupolis din nordul ţării, care va permite regazeificarea gazelor naturale lichefiate care sosesc pe mare pentru a fi trimise spre nord prin conducte.

Gazoductul Trans-Balcanic a fost folosit pentru a transporta gazul rusesc către Balcani prin Ucraina, România şi Moldova, dar funcţionează la capacitate redusă de când Gazprom a deviat volumele către Turcia prin conducta TurkStream în 2020.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL