Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară

INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA/AEROPORT
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost concediaţi din motive neimputabile lor şi care revin şi se angajează în mediul privat, în România. Suma maximă pe care statul ar urma să o acopere din salariul lunar al fiecărui român revenit în ţară e de 3.000 de lei, în primul an de contract de muncă, reiese din proiectul de lege consultat de Economica.net.

Ludovic Orban, Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, dar şi alţi parlamentari au elaborat o propunere legislativă de stimulare a revenirii în ţară a românilor din diaspora care au fost concediaţi din motive neimputabile lor de către angajatori din străinătate.

În primul an de contract de muncă, statul vrea să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost concediaţi din motive neimputabile lor şi care revin şi se angajează în România. Suma maximă pe care statul ar urma să o acopere din salariul lunar al fiecărui român revenit în ţară e de 3.000 de lei, în primul an de contract de muncă, reiese din proiectul de lege consultat de Economica.net.
În al doilea an de contract de muncă, statul ar urma să acopere 25% din salariul românilor care s-au întors din străinătate. Suma maximă acoperită de stat din salariul lunar al fiecărui român întorc în ţară va fi de 2.000 de lei, conform proiectului de lege.

Impactul financiar este de aproximativ 108 milioane lei în primul an de aplicare a acestor măsuri, respectiv 72 milioane lei în al doilea an de implementare pentru un număr de 3.000 de români care ar reveni în ţară, estimează parlamentarii care au scris proiectul de lege.

Proiectul a fost înregistrat la Senat la 6 martie. La 15 aprilie proiectul a fost prezentat în Biroul permanent al Senatului şi a fost trimis pentru raport la Comisia pentru muncă.
Camera Deputaţilor e for decizional în acest caz.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: