Alegerile din USR, o reglare de conturi: cum se fură voturile online

Elena Lasconi, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

USR demonstrează că nu a învățat nimic din greșelile din trecut și membrii partidului continuă să se fure între ei la alegerile pentru funcția de președinte. Cei trei candidați cu șanse reale – Elena Lasconi, Cristian Seidler și Radu Hossu – se luptă să convingă membrii partidului să vină la vot.

Radu Hossu continuă campania și în ziua votului și anunță că doar 9.0000 de membri au votat până marți, la ora prânzului, din cei 23.000 cu drept de vot.

„Poate ar fi interesant pentru presă să știe că din 23.000 de membri cu drept de vot, până acum au votat aproximativ 9.000 de oameni”, a declarat Hossu.

Cum se fură voturile în USR

Alegerile interne din USR, din 2024, sunt și ele un alt dezastru al vechii conduceri. USR are un sistem de vot online, unde membrii de partid cu greu pot verifica dacă acele voturi vin de la persoane cu drept de vot sau persoane din afara partidului. În 2024, au apărut suspiciunile, după ce în urmă cu 3 ani s-a demonstrat că voturile online erau manipulate de grupul Barna-Drulă-Ghinea.

În 2021, când lupta era între Cioloș și Barna, a izbucnit un întreg scandal în interiorul USR. Irineu Darău, senator USR, arătase că 822 de membri care fuseseră excluși din partid primiseră link pentru votul online, deși nu aveau drept de vot. Un alt membru arăta că o filială din Vrancea, care avea doar 300 de membri, apărea cu 872 de voturi înregistrate.

USR a introdus sistemul online ca o noutate, dar se pare că oricine controlează acel sistem deține și puterea în partid. La alegerile interne din 2024 rămân aceleași probleme: listele cu adresele de e-mail care primesc link-ul pentru vot nu pot fi verificate independent și nimeni nu știe cine votează în realitate. Se pot introduce adrese de e-mail chiar false pentru a vota de mai multe ori. Singura modalitate de a le verifica e aceea de a cere IP-ul pentru fiecare adresă, dar chiar și în acel caz nu e o dovadă concretă.

Un alt membru acuză că USR Bacău, sub controlul lui Lucian Viziteu, a introdus rudele membrilor pe listele cu delegați, la alegerile interne din 2024. Alegerile interne par a fi o afacere de familie pentru conducerea USR Bacău.

„(…) din 52 de candidați pentru poziția de delegați doar 14 nu au una sau mai multe rude de gradul 1 sau 2 pe aceeași listă. În rest, numai de bine”, precizează un membru USR.

În ultimii 3 ani, USR nu a luat măsuri pentru a preveni frauda la alegerile interne. Biroul Național, controlat de grupul Barna-Drulă-Ghinea, deține controlul asupra sistemului electronic de vot. Listele cu adrese de e-mail sunt ținute secrete, iar controalele nu pot fi declanșate fără acordul BN.

Ghinea trage sforile

Deși USR a fost un dezastru la alegerile de pe 9 iunie, Cristian Ghinea tot nu a înțeles să facă un pas în spate. Inclusiv Elena Lasconi i-a cerut acest lucru, precizând că toate conducerea partidului trebuie să plece acasă, nu doar Cătălin Drulă.

Astfel, Cristian Ghinea s-a implicat și în alegerile interne din 2024 și a organizat o pseudo-dezbatere între candidați. Problema este că nu a făcut-o în mod oficial cu fiecare în parte, ci a public un banal mesaj pe un grup de WhatsApp cu peste 1.000 de membri.

Radu Hossu a precizat că a aflat de această dezbatere cu câteva minute înainte, iar Cristian Seidler cu o oră înainte. Dezbaterea a fost moderată de Lucian Viziteu, primarul USR din Bacău care a anunțat că o susține pe Elena Lasconi pentru conducerea USR. Acea dezbatere numai obiectivă nu a fost.

Dezbaterea organizată de Ghinea nu a avut succes în rândul membrilor de partid, deoarece a fost urmărită de câteva zeci de persoane. Dar aceasta arată ambiția lui Ghinea de a încerca să rămână relevant în USR, indiferent de cine va deveni președinte.

Interesul lui Ghinea nu e dezvoltarea partidului – pentru că l-a coborât la 9% de când se implică – ci să-și păstreze contractele cu partidul. În acest moment, Ghinea primește peste 6.000 de euro pe lună pentru consultanță, deși el este membru de partid. Ghinea nu trage sforile pentru un candidat anume, ci pentru a-și apăra banii și a fi relevant oricui va câștiga.

Lasconi, moștenitoarea grupului Drulă-Ghinea-Barna

Elena Lasconi a intrat în conflict cu actuala conducere USR în urmă cu câteva luni, când Cătălin Drulă a retras-o de pe lista pentru alegerile europarlamentare, unde era cap de listă. Încă din acel moment, Lasconi a cerut demisia conducerii USR dacă partidul lua sub 20% la europarlamentare.

Câteva luni mai târziu, Elena Lasconi a revenit la relații bune cu grupul Barna-Drulă-Ghinea. Aceasta este susținută de Lucian Viziteu, primarul din Bacău și membru BN, Radu Mihaiu, fostul primar din Sectorul 2 și membru BN, Claudiu Năsui, fost ministru și membru BN. De asemenea, se pare că Ghinea trage sforile cu acele dezbateri pe care nu le urmărește nimeni din partid.

Elena Lasconi a făcut mai multe declarații împotriva grupului Barna-Drulă-Ghinea, dar știe foarte bine că USR nu-și permite un alt război intern în 2024, când mai sunt alegerile parlamentare și prezidențiale. Astfel, USR are nevoie de o tranziție calmă și rapidă. Dar alegerile interne din USR riscă să fie și în acest an o afacere internă pentru grupul care controlează Biroul Național. USR-iștii au distrus de mult timp democrația din partid și alegerile interne devin o reglare de conturi între diferite grupuri care se luptă pentru putere.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: