USR-iștii nu vor să plătească taxe. Cristian Ghinea, profit de 90.000 euro/an

Cristian Ghinea/ Sursa: Inquam Photos / George Călin
Cristian Ghinea/ Sursa: Inquam Photos / George Călin

USR-iștii nu vor să plătească taxe și atacă Guvernul pentru că încearcă să colecteze bani la bugetul statului. Cristian Ghinea, fost ministru și unul dintre liderii USR, are un profit anual de 90.000 de euro cu o microîntreprindere.

Cristian Ghinea este plătit de USR pentru servicii de consultanță, deși este în conducerea partidului. PS News a scris încă de la începutul anului că fostul ministru USR a pregătit terenul cu ajutorul firmei Thinking Ahead Research And Consultancy SRL pentru a încasa bani de la partid pentru contracte de consultanță politică. Firma condusă de Ghinea are zero angajați și un singur administrator – fostul ministru al fondurilor europene. Prin această firmă, Ghinea a băgat în buzunare peste 260.000 de lei în 2022, bani pe care partidul îi primește din subvenții.

În ianuarie 2023, Ghinea și-a mărit contractele și a primit 29.437,09 lei, în februarie 29.286,05 lei, în martie 30.728,33 lei, în aprilie a ajuns la 30.728,33 lei, iar în mai 30.919,50 lei (circa 6.300 de euro), arată datele de pe transparentasg.usr.ro. Doar în primele 5 luni din 2023 a băgat în buzunare 150.000 de lei (30.000 de euro), iar 2023 se anunță a fi un an mult mai bogat pentru fostul ministru USR. În doar un an, contractul lui Ghinea a crescut cu 1.000 euro/lună. 

Cristian Ghinea, membru al partidului, nu are un contract de muncă, ci primește banii prin firma Thinking Ahead pentru a evita plata taxelor și contribuțiilor. Dacă un salariat pierde circa 43% din salariul brut în urma taxelor și contribuțiilor, Ghinea cu microîntreprinderea plătește doar 1% impozit. Ulterior, banii sunt scoși din firmă de către Cristian Ghinea, unicul beneficiar al banilor.

Cât va plăti Ghinea pentru profit

Guvernul vrea să renunțe la paradisul fiscal pentru microîntreprinderi și să mărească impozitul pe profit. În acest caz, Cristian Ghinea ar fi bun de plată și nu ar mai băga în buzunar toți banii pe care îi primește de la partid.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu intenționează să mărească impozitul la 3% pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderile cu cifră de afaceri între 60.000 și 500.000 de euro, potrivit unui proiect în lucru. În cazul în care această microîntreprindere cu cifra de afaceri între 60.000 și 500.000 de euro are o marjă de profit de peste 30%, atunci va trebui să plătească un impozit pe profit de 16%. Aceste modificări l-ar afecta direct pe Cristian Ghinea, care îl atacă zilnic pe Marcel Ciolacu.

Cristian Ghinea câștigă de la USR 6.300 de euro/lună, adică 75.600 de euro pe an, ceea ce înseamnă că va trebui să plătească un impozit de 3% pe cifra de afaceri, cu noua lege pregătită de guvernul Ciolacu. Însă marea problemă a lui Ghinea este marja de profit.

Firma Thinking Ahead Research and Consultancy SRL a declarat, în 2022, o cifră de afaceri de 157.000 euro (în creștere cu 891,28% față de 2021) și un profit net de 90.000 euro/an (în creștere cu 520,09% față de 2021), arată datele totalfirme.ro. Marja de profit a microîntreprinderi controlate de Ghinea este de 55%, ceea ce înseamnă că USR-istul ar trebui să plătească un impozit pe profit de 16%, pe noua lege pregătită de guvernul Ciolacu.

Dacă pe legea actuală Ghinea plătește doar 1% impozit pe cifra de afaceri, adică circa 1.500 de euro, pe noua lege pregătită de Marcel Ciolacu va intra automat la plata impozitului de 16% pe profit. Această schimbare importantă reprezintă adevăratul motiv pentru care Cristian Ghinea și USR-iștii îl atacă zi de zi pe Marcel Ciolacu.

USR-iștii atacă Guvernul

USR-iștii au lansat atacul pe rețele de socializare, după ce Guvernul a anunțat intenția de a mări taxele pentru microîntreprinderi. În cazul în care coaliția PSD-PNL va duce la bun sfârșit proiectul, atunci USR-iștii vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani către bugetul statului pentru dividende, case de lux și microîntreprinderi. Semnalul transmis de coaliția de guvernare este acela că vremea paradisurilor fiscale în România se apropie de final.

Cătălin Drulă este cel care conduce aceste atacuri, fiind totodată și cel mai bogat parlamentar român, cu o avere de peste 14 milioane de lei.

„Tratați antreprenorii, micii profesioniști, IMM-urile de evazioniști și vreți să le băgați mâna în buzunar?

(…) Iar acum vor să spolieze mediul privat cu noi taxe pentru a-și susține foamea de bani a clientelei de partid”, scrie președintele USR pe rețelele de socializare, într-o tentativă disperată de a atrage atenția.

Cristian Ghinea distribuie fără ezitare mesajele publicate de Drulă, conștient fiind că urmează să plătească mai mulți bani la bugetul statului și se apropie de final paradisul fiscal pe care l-a construit la USR cu banii din subvențiile de la stat.

Claudiu Năsui anunță chiar că microîntreprinderile vor fi distruse doar pentru că vor fi puse să plătească taxe, așa cum se întâmplă în toate statele dezvoltate din Vestul Europei. Se pare că USR-iștii nu-și mai doresc o țară ca afară.

CITIȚI ȘI: Milionarii din USR, supărați că s-au mărit taxele pe dividende și case de lux

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL