Proteste violente în Venezuela după victoria controversată în alegerile prezidențiale a autocratului Nicolas Maduro

Sursă foto: Captură video

O persoană a fost ucisă în manifestaţiile care au izbucnit luni în Venezuela după realegerea contestată a preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat ONG-ul Foro Penal, specializat în apărarea deţinuţilor politici, relatează AFP.

„Cel puţin o persoană a fost ucisă în (statul) Yaracuy (nord-vest) şi 46 de persoane sunt reţinute” în urma evenimentelor postelectorale, a scris Alfredo Romero, directorul organizaţiei, pe reţeaua de socializare X.

Protestatarii s-au adunat luni în oraşele mai mari şi mai mici din Venezuela după ce preşedintele Nicolas Maduro, aflat deja de 11 ani la putere, şi-a revendicat victoria în alegerile tensionate din weekend, în ciuda dovezilor tot mai numeroase ale unei victorii răsunătoare a opoziţiei, relatează Reuters.

În cursul după-amiezii, mulţimile au apărut pe străzi, precum şi în faţa birourilor autorităţii electorale naţionale (CNE) din Venezuela.

CNE a declarat imediat după miezul nopţii că Maduro a câştigat un al treilea mandat, cu 51% din voturi, un rezultat care ar prelungi un sfert de secol de guvernare socialistă. Ulterior, acesta l-a proclamat pe Maduro preşedinte pentru perioada 2025-2031, adăugând că a câştigat „majoritatea voturilor valide”.

Forţele de ordine au folosit luni gaze lacrimogene în Caracas pentru a dispersa manifestanţii care protestau împotriva realegerii lui Nicolas Maduro la preşedinţia Venezuelei.

„Rezultatele oficiale sunt stupide“

Potrivit unui comunicat oficial difuzat de Consiliul Naţional Electoral, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost reales duminică pentru al treilea mandat consecutiv, cu 51,20% din voturi.

Dar guvernele de la Washington şi din alte părţi ale Americii şi ale lumii au pus la îndoială rezultatele şi au solicitat o prezentare completă a voturilor.

Sondajele independente făcute la ieşirea de la urne au indicat o victorie zdrobitoare a opoziţiei, urmare a manifestărilor entuziaste de susţinere a candidatului său la preşedinţie, Edmundo Gonzalez, şi a liderului opoziţiei, Maria Corina Machado, în timpul campaniei.

Procurorul general al Venezuelei, Tarek Saab, a declarat că rezultatele au fost întârziate de un atac asupra sistemului electoral care a venit din Macedonia de Nord. El nu a oferit nicio dovadă sau alte detalii.

Edison Research, care efectuează sondaje electorale de profil în Statele Unite şi în alte ţări, a publicat un sondaj la ieşirea de la urne care arată că rivalul lui Maduro, Edmundo Gonzalez, un fost diplomat în vârstă de 74 de ani, cunoscut pentru comportamentul său calm, a câştigat 65% din voturi, în timp ce Maduro a câştigat 31%.

„Rezultatele oficiale sunt stupide”, a declarat vicepreşedintele executiv al Edison, Rob Farbman, pentru Reuters într-un e-mail, afirmând că îşi menţine rezultatele sondajului său. Sondajul la ieşirea de la urne al Edison a fost realizat la nivel naţional cu date preliminare de la 6.846 de alegători intervievaţi la 100 de secţii de votare.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: