Știri din capitalele Europei, 27 iulie

Library Of Congress

 

INSTITUȚIILE UNIUNII EUROPENE

Inițiativa UE privind culoarele de solidaritate pentru exportul de cereale ucrainene pe rute europene ar putea înlocui ruta Mării Negre după retragerea unilaterală a Rusiei din acordul încheiat sub egida ONU, a declarat șeful responsabil pentru agricultură al blocului comunitar, conform Euractiv.

 

BERLIN

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, dorește să prelungească plafonarea prețurilor la gaz și electricitate până la următorul Paște, oferind gospodăriilor trei luni suplimentare de reducere a costurilor cu energia. În ciuda scăderii prețurilor în lunile anterioare, Habeck a declarat că plafonarea acestora ar putea acționa ca o măsură de precauție pentru a proteja consumatorii de creșteri abrupte ale costurilor la iarnă, potrivit The Local Germany.

 

PARIS

Autoritatea antitrust din Franța a emis o plângere oficială împotriva Apple, susținând că producătorul a abuzat de poziția sa dominantă pe piață pentru a impune condiții privind utilizarea datelor personale în scopuri publicitare. Practicile Apple sunt susceptibile de a fi afectat „mai multe piețe conexe de servicii publicitare”, se arată într-o declarație de marți a autorității franceze pentru concurență. Plângerea este prima acțiune guvernamentală majoră împotriva gigantului tehnologic american în legătură cu regulile sale de publicitate. Germania, Italia și Polonia au deschis anchete similare, scrie Financial Times.

 

MADRID

Marea Mediterană a atins săptămâna aceasta cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, în timpul unui val de căldură excepțional. „Am atins un nou record… în ceea ce privește temperatura mediană zilnică la suprafața Mării Mediterane: 28,71 de grade Celsius”, a anunțat Institutul de Științe Marine din Spania, analizând datele furnizate de sateliții folosiți de programul european de observare a Pământului, Copernicus, conform AFP.

 

ROMA

Parlamentarii italieni au adoptat miercuri un proiect de lege care extinde interdicția țării privind maternitatea surogat la cuplurile care o solicită în străinătate, în ciuda avertismentelor că această măsură este neconstituțională și dăunătoare pentru drepturile copiilor. Proiectul de lege, care a fost aprobat de camera inferioară a Parlamentului și care se îndreaptă acum spre Senat, ar face ca cetățenii italieni care caută o mamă surogat în alte țări să fie supuși urmăririi penale la întoarcerea în Italia, scrie The Local Italy.

 

STOCKHOLM

Suedia este ținta unei campanii de dezinformare din partea unor „actori susținuți de Rusia”, menită să afecteze imaginea acestei țări candidate la NATO, lăsând să se înțeleagă că a sprijinit recentele arderi ale Coranului, a declarat miercuri ministrul suedez al Apărării Civile, transmite Reuters.

 

VARȘOVIA

Polonia a depus o plângere împotriva Germaniei la Comisia Europeană în legătură cu tonele de deșeuri germane, unele dintre ele presupus toxice, aduse și depozitate în depozite neautorizate din Polonia, au declarat miercuri câțiva oficiali. Potrivit acestora, ar fi vorba de cel puțin 35 de tone de deșeuri, scrie AP.

 

PRAGA

Sute de pești au murit pe o porțiune de patru kilometri din râul Oder, în apropiere de granița ceho-poloneză, relatează agenția de presă cehă. Cauza exactă este încă necunoscută, dar, dintr-o evaluare preliminară a situației, cel mai probabil motiv a fost lipsa de oxigen în râu, cauzată de valul de căldură care durează de trei săptămâni, scrie Radio Prague International.

 

LJUBLJANA

Slovenia se confruntă cu un nou val de furtuni distructive: vânturi puternice, grindină de mari dimensiuni și ploi torențiale au lovit țara în ultimele două săptămâni. Pagubele sunt încă în curs de evaluare, dar rapoartele spun că acestea vor depăși cele 420 de milioane de euro provocate de devastatoarea furtună de gheață din 2014, conform Slovenia Times.

 

SOFIA

În cadrul unei reuniuni din 26 iulie, guvernul Bulgariei a adoptat un program de guvernare pentru perioada de până la 24 decembrie, cu cinci priorități principale, printre care se numără aderarea la zona Schengen până la sfârșitul anului 2023 și aderarea la zona euro de la 1 ianuarie 2025, potrivit Sofia Globe.

 

CHIȘINĂU

Republica Moldova a anunţat expulzarea – până la 15 august – a 45 de persoane care lucrează pe teritoriul moldovean la Ambasada Rusiei, în urma unor acuzaţii de presă cu privire la activități de spionaj.

 

CITEȘTE ȘI: R. Moldova expulzează 45 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Chişinău, în urma unor acuzaţii de spionaj

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: