Vlad Voiculescu s-a salvat financiar în Parlamentul European: cum și-a crescut veniturile

Vlad Voiculescu/ Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Vlad Voiculescu a avut o carieră politică foarte discretă și complet lipsită de realizări. Acesta a avut doar portofoliul de ministru al sănătății în guvernul Cioloș și Cîțu, unde a stat puțin peste un an. La Minister, s-a făcut remarcat doar cu achiziția de vaccinuri, care i-a atras un dosar penal la DNA.

Vlad Voiculescu este șomer politic din 2021, de când fostul premier Florin Cîțu l-a dat afară din guvern. Voiculescu a dispărut 3 ani de pe scena politică și a avut doar funcția de președinte USR București. În 2024, fostul ministru a candidat pentru un mandat de europarlamentar, fiind pe locul 2 pe lista ADU.

Declarațiile de avere

Înainte să devină ministru în 2021, Vlad Voiculescu nu avea niciun venit. Fostul ministru a trăit cu aer și cu puținii bani pe care îi avea în cont. În momentul în care a devenit ministru, Voiculescu declara că avea în conturi circa 53.000 de euro (cu toate conturile în lei, euro și dolari).

În 2024, politicianul USR precizează că mai are în conturi circa 46.000 de euro, dacă adunăm toate conturile bancare ale acestuia. Astfel, în ultimii 3 ani a cheltuit circa 7.000 de euro din propriile economi strânse.

Vlad Voiculescu nu are case, terenuri, mașini, bijuterii și nimic altceva care să îl ajute. Deține câteva acțiuni la Erste Bank, care au scăzut de la 28.100 lei în 2021 la 9.130 lei în 2024. În 2018, Voiculescu a acordat un împrumut de 222.700 lei către Valeriu Tatu și Andreea Tatu. Rămâne un mister cum a reușit o persoană cu venituri atât de modeste să acorde un împrumut atât de mare.

Abia în 2024, Vlad Voiculescu a declarat un venit care nu este impresionant. Potrivit declarației de avere, acesta a câștigat 15.713 euro de la o companie din Viena, Austria. Voiculescu precizează că este vorba de un contract de muncă, pe anul 2023.

Suma impresionantă din Parlamentul European

USR-istul s-a salvat cu mandatul din Parlamentul European, după ce nu a fost capabil să se salveze în mediul privat. A lucrat pentru austrieci și a câștigat doar 15 mii de euro într-un an, ceea ce nu l-a ajutat să aibă un nivel bun de trai. Astfel, intră în Parlamentul European și în doar o singură lună va câștiga aproape cât în 2023.

Indemnizația unui europarlamentar este de 8.088,33 euro pe lună, iar la aceasta se adaugă banii pentru hrană, transport și alte cheltuieli. Anual, un europarlamentar câștigă peste 100.000 de euro, adică de 7 ori mai mult decât Vlad Voiculescu în 2023. De asemenea, după un mandat în Parlamentul European, Voiculescu va avea și dreptul la o pensie specială, la împlinirea vârstei de 63 de ani.

Vlad Voiculescu a reușit să se salveze și să aibă un nivel de trai mai bun, chiar dacă nu are nicio realizare în politică. În 2020 a vrut să candideze la funcția de primar al capitalei, însă Nicușor Dan și-a asigurat sprijinul PNL. Voiculescu putea fi viceprimarul lui Nicușor Dan, însă a considerat că ar fi sub standardele sale. La alegerile parlamentare din 2020 a refuzat să candideze și a primit funcția de ministru al sănătății. A fost dat afară din Guvern după doar câteva luni.

Urmărit penal de DNA

Vlad Voiculescu rămâne celebru pe scena politică pentru achiziția vaccinurilor. Acesta este este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie și este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Deși România cumpărase în 2020 suficiente doze de vaccinuri, Voiculescu a decis să mai cumpere și în 2021 alte milioane de doze care nu au fost niciodată folosite. Ministerul Sănătății a făcut achiziția fără să aibă vreun studiu care să demonstreze că ar fi nevoie de acele doze și fără să aștepte reacția cetățenilor.

În septembrie 2021, după ce USR a ieșit de la guvernare, Vlad Voiculescu recunoștea că România cumpărase mai multe doze decât numărul necesar din pandemie.

„România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat”, spunea Voiculescu pe rețelele de socializare.

Ministrul USR nu s-a opus campaniei exagerate de achiziție de vaccinuri, iar documentele consultate de procurori arată că ministrul a făcut achizițiile și a plătit dozele înainte să le primească.

Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în perioada în care au fost miniștri ai sănătății, au cumpărat 52,8 milioane de doze de vaccin, după ce în 2020 România achiziționase 37,5 milioane de doze. Cu toate aceste vaccinuri, fiecare român ar fi trebuit să-și facă 5-6 doze, însă în țara noastră nu au fost folosite nici măcar cele 37,5 milioane de doze cumpărate în 2020.

Din datele INSP reiese că în țara noastră s-au făcut doar 17 milioane de doze, din decembrie 2020 și până în noiembrie 2023. În urma achizițiilor făcute de USR, România a pierdut 1 miliard de euro, la care se adaugă TVA. Banii au fost aruncați în buzunarele marilor producători, pentru că cetățenii oricum nu ar fi făcut niciodată toate acele doze.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: