Burduja: Așteptăm de urgență planul de accelerare a lucrărilor de la Iernut, trebuia să-l primim săptămâna asta

Sursa foto: Facebook/ Sebastian Burduja

Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat după ședința Comandamentului Energetic Național de vineri că aștepta săptămâna aceasta un plan de accelerare a lucrărilor la mult-întârziata centrală nouă de producție de energie a companiei de stat Romgaz de la Iernut, din partea contractorului spaniol de lucrări Duro Felguera, însă nu l-a primit. 

″La Iernut, așteptăm un plan de accelerare a lucrărilor de la Duro Felguera. Trebuia să-l primim săptămâna asta. Îl așteptăm de urgență, acesta a fost mesajul pentru Romgaz și, sigur, pentru antreprenorul spaniol. Cel puțin jumătate (din capacitatea de producție nouă construită acolo, de 430 MW – n.r.), așa ne-au asigurat, ar putea fi pusă în funcțiune (anul acesta – n.r.), undeva la 200 MW″, a spus Burduja.

Romgaz a transmis încă de luna trecută că lucrările de finalizare și punere în funcțiune sunt în întârziere. Contractul inițial de tip ″la cheie″, semnat în 2016, prevedea ca termen de demarare a operării comerciale anul 2020.

Potrivit CEO-ului companiei de stat, centrala ar putea intra în probe toamna aceasta și se ia în calcul punerea ei în producție în 2 etape, mai întâi 215 MW, apoi restul.

Ministrul Energiei a mai menționat că grupul 5 de la termocentrala Rovinari a Complexului Energetic Oltenia urmează să intre în probe de săptămâna viitoare și ar putea fi pus în funcțiune până la jumătatea lunii octombrie, aducând un plus de putere de circa 300 MW în sistemul energetic național.

″De asemenea, am primit asigurări că o altă investiție avansată va fi pusă în funcțiune anul acesta, respectiv centrala în cogenerare pe gaze de 70 MW de la Midia″.

Termenul de finalizare a centralei dezvoltate pe platforma industrială Petromidia de către Rompetrol Energy a fost amânat de mai multe ori, după cum a relatat Profit.ro. Compania este controlată de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), la care acționari sunt KMG International, compania-mamă a Rompetrol (80%), și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE – 20%), deținută integral de Ministerul Energiei.
Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: