Bogdan Stoica: Să-mi bag picioarele în activitatea ciclonică

Bogdan Stoica

„(…) duminică sunt așteptate vijelii și ploi torențiale în toată țara (…)  vremea se va răci semnificativ în România (…) ciclon în Marea Mediterană  (…) de la 33 la 15 grade Celsius (…) averse torenţiale (…) vânt cu aspect de vijelie (…) cantităţi de apă însemnate cantitativ  (…)”. Pâi cum, că sâmbătă se anunță 33 de grade? „O activitate ciclonică intensă care se formează în bazinul Mării Mediterane plus umezeala din bazinul vestic al Mării Negre care potenţează dinamica acestui ciclon”, vine prompt răspunsul.

Și acum m-aș opri să sparg tastatura. Mi se pare incredibil ca oameni care stau de 20-30 de ani prin administrație să nu se poată elibera de limba de lemn care nu spune nimic și apoi mă gândesc că nu e nimic incredibil, sunt doar oameni care NU ȘTIU CE MĂSURI SĂ IA și atunci se ascund în spatele unor fraze care nici nu informează, nici nu avertizează – doar plictisesc.

Ce e ăla ciclon? Când vine ciclonul? Ce să faci când vine ciclonul? Ce faci dacă te-a prins ciclonul pe budă? Dacă am alergie la ambrozie e bun ciclonul? E bine să bagi usturoi în nas când vine ciclonul? E adevărat că ciclonul e simțit mai ușor de femei care au ciclu? La întrebări atât de tâmpite răspunde, de exemplu, statul american, unde meteorologia e o afacere și o știință în același timp, pe care o exersează cu toții, de la mic la mare. Oricât ar fi de tâmpiți sau de neduși la școală, americanii știu mereu unde e nordul, ce faci în caz de inundații, ciclon, uragan, tornadă, incendiu de vegetație, etc. Efectul a zeci de ani de propagandă bună, care la noi nu există.

Ca să nu mai zic că noi difuzăm hărțile meteo la mișto. Exclus să vezi vreodată o listă cu localitățile suspecte de a fi afectate, astfel încât oamenii să-și asigure locuințele și să-și întrebe primarii dacă au de gând să facă ceva sau dacă e nevoie să se facă ceva.

Să-mi bag picioarele în activitatea ciclonică intensă și în umiditatea din Marea Neagră, pot sau nu pot să torn fundația la o casă? Să angajez oameni să mă duc la cules de struguri? Să scot covoarele la scuturat? Să mă duc cu ăla micu’ să ridicăm un zmeu? Orașul meu e la 100 de metri deasupra mării, chiar lângă un râu mare, sunt șanse să fim inundați sau nu? Vorbiți, mă, nefericiților, cu noi, nu cu foile voastre! Pompierii au primit bărci? Generatoare? Pături termice? Cum v-ați pregătit pentru „activitatea ciclonică”? Așa cum găsiți droguri în portul Constanța?

„Episodul de răcire a vremii ar urma să se încheie la jumătatea săptămânii viitoare”. Cum? Cu ninsoare?!

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: