Geoană, derapaj grav la adresa presei. Analistul politic Radu Magdin: „Calitatea răspunsului lasă de dorit”

Foto Youtube
Analistul politic Radu Magdin  amintește că Mircea Geoană a intrat „în mințile românilor” de ceva timp,  chiar dacă abia săptămâna aceasta el și-a depus semnăturile. Din păcate, spune analistul, strategia de „a muta atenția de la cineva care a făcut sau nu parte din campania sa și care l-a finanțat pe sau nu pe el și alte platforme ale familiei sale și atacul la presă este marea greșeală a campaniei lui Mircea Geoană”.
„Din păcate, pentru dumnealui, a făcut o pasarelă care nu-i îi face favoare și nu-l ajută deloc în perioada următoare, atât cu zona influențatorilor cât și în zona relațiilor media. Este vorba despre pasarela între candidatul pozitiv de construcție națională, ușor antisistem politic și persoana care a intrat într-o defensivă oarecum agresivă în contextul unei anchete media. În mod normal, având în vedere și modele de comunicare din politica americană asumate de către dumnealui, de multe ori ca model, se face o delimitare între tot ce înseamnă persoană care a finanțat campania sau care a făcut parte din campanie și candidați și lași după aceea lucrurile așa… cum se spune la noi în popor”.
Mutarea atenției de la cineva care a făcut sau nu parte din campanie și care l-a finanțat și atacul la presă este, de fapt, „marea greșeală a campaniei” lui Mircea Geoană, a subliniat Radu Magdin.
„Calitatea răspunsului dumnealui raportat la ancheta jurnalistică lasă de dorit”.
Mircea Geoană, fost lider PSD și recent Secretar General Adjunct al NATO, s-a lansat în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024, însă candidatura sa a fost rapid umbrită de mai multe controverse majore. Geoană se confruntă acuzații grave care, deși el le cataloghează drept parte a unei „acțiuni de kompromat” – termen rusesc care denotă operațiuni de discreditare cu scopul manipulării opiniei publice – sugerează mai degrabă o lipsă de transparență și integritate din partea sa și a echipei sale de campanie.

Unul dintre cele mai recente scandaluri care a lovit campania lui Geoană provine dintr-o investigație a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), din care face parte și platforma Context.ro. În această investigație, jurnaliștii au scos la iveală legăturile controversate ale lui Rareș Mănescu, fostul manager al campaniei electorale a lui Geoană, cu un afacerist și propagandist rus. În loc să răspundă clar și transparent la aceste acuzații grave, care pun sub semnul întrebării loialitatea și integritatea echipei sale de campanie, Mircea Geoană a ales să denunțe investigația drept o „acțiune de kompromat”, susținând că este ținta unei conspirații politice orchestrate pentru a-l discredita.

Această reacție a fost aspru criticată de mai multe organizații și jurnaliști. Centrul pentru Jurnalism Independent a subliniat că „încercarea lui Geoană de a submina credibilitatea jurnalistului nu se deosebește de cei ce conduc regimuri autoritare”. În plus, ActiveWatch a afirmat că „Geoană nu este victima unei acțiuni de kompromat, ci, dimpotrivă, este artizanul unei acțiuni standard de kompromat îndreptată împotriva unor jurnaliști care și-au făcut meseria și au expus fapte care vizează direct echipa sa de campanie”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: