Alba: Deschiderea Transapusenei a dus la creşterea preţurilor terenurilor în zona traversată de şosea

Sursa foto: Youtube, captura video

Deschiderea drumului judeţean 107 I din judeţul Alba, cunoscut sub denumirea Transapuseana, care face legătura între Aiud şi zona Bucium-Abrud, a dus la creşterea preţurilor terenurilor în zona pe care şoseaua o traversează. În comuna Ponor, una dintre cele mai sărace din ţară, preţul terenurilor a crescut de până la opt ori, numeroase persoane fiind interesate să cumpere acolo, în condiţiile în care accesul este mult mai facil.

Drumul care face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10 Sebeş – Turda) şi DN 74, zona Bucium – Abrud, în Munţii Apuseni, cunoscut sub denumirea Transapuseana, duce la dezvoltarea uneia dintre cele mai sărace zone din judeţul Alba. Deşi zona oferă peisaje spectaculoase, nu s-a dezvoltat din cauza lipsei infrastructurii. În comuna Ponor, una dintre cele mai sărace din ţară, preţul terenului a crescut, după deschiderea drumului, de la 1-2 euro pe metrul pătrat la 7-8 euro pe metrul pătrat. „Valoarea terenului a crescut chiar şi la 7 – 8 euro/mp în zonele cu acces direct la şosea faţă de 1 – 2 euro sau poate nici atât înainte de asfaltarea drumului «Transapuseana», pentru că atunci nu se căuta teren în Ponor. Acum sperăm să fie modernizat şi DJ 750 C spre Sălciua şi atunci o să fie şi mai multe avantaje pentru comuna Ponor, pentru dezvoltarea comunei şi pentru turism, având în vedere că avem şi cele două mănăstiri în zonă”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, viceprimarul comunei Ponor, Constantin Luca.

Potrivit jurnaliştilor de la Ziarul Unirea, viceprimarul mai spune că deja există solicitări din partea unor oameni de afaceri din toată ţara care au întrebat despre evoluţia preţului terenurilor, în scopul construirii de pensiuni turistice în zonă, dar, deocamdată, Primăria Ponor nu a eliberat nicio autorizaţie de construcţie pentru pensiuni.

Transapuseana, DJ 107 I are traseul Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bârleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu) şi este cel mai scump drum judeţean din ţară, fiind finanţat cu fonduri europene în valoare de aproximativ 73 de milioane de euro. Drumul are o lungime de 78 de kilometri.

Execuţia lucrărilor a fost împărţită pe două loturi, primul lot, în lungime de 43 de kilometri, fiind finalizat anul trecut, lotul 2, cu o lungime de 35 de kilometri, între Ponor şi Bucium (Abrud-DN 74), urmând să fie recepţionat la finalul lunii noiembrie a acestui an.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: