Lasconi, un dezastru în politica externă: cum s-a făcut singură de râs

Sursa foto: Elena Lasconi

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a demonstrat că are mari probleme când e vorba de politica externă. Într-un singur interviu, Lasconi a comis mari greșeli de politică externă, arătând că nici măcar nu știe ce trupe NATO sunt în România sau ce face Turcia în regiune.

Elena Lasconi a inventat noi inamici pentru România și consideră că Hamas, China sau Coreea de Nord ne amenință. Aceasta a precizat că anumite țări au declarat vor dictatura în „occident”. Declarația ei ar putea înfuria Beijingul, de care România are oricum nevoie pentru că economia UE din prezent este dependentă de China.

„Întotdeauna civilizația occidentală, libertatea, democrația au avut dușmani. Și sunt dușmani pe față. Și când mă gândesc la asta, mă gândesc la Rusia, China, Coreea de Nord și Iran. Bineînțeles, și teroriștii Hezbollah și Hamas. Ei au declarat public că vor să înlocuiască această civilizație care nouă ne place. (…) Ei au declarat public că vor să înlocuiască asta cu dictatura”, a precizat Lasconi, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Lasconi nu știe ce trupe NATO sunt în România

Elena Lasconi nu cunoaște lucruri esențiale despre NATO. Candidata USR vorbește despre un „parteneriat NATO”, când în realitate este vorba de un tratat pe care România l-a semnat.

Lasconi comite o mare greșeală atunci când vorbește despre prezența trupelor NATO în țara noastră. Jurnalista o întreabă dacă știe ce țări au trimis militari la noi în țară, iar candidata USR uită să menționeze chiar Statele Unite ale Americii. Apoi tot Lasconi spune că americanii trimit militari „de când s-a făcut Deveselu”, deși prezența militară americană la Baza Mihail Kogălniceanu exista înainte de Deveselu. Totodată, militarii americani în România formează cel mai mare contingent militar străin.

„Jurnalista: Câte trupe străine avem în România?

Lasconi: Da, avem doar o singură trupă de luptă și avem din Franța, din Anglia și cred că cam atât, nu știu dacă nu cumva și din Italia am avut, dar nu, cred că e vorba de…

Jurnalista: Mai avem și din Statele Unite, care sunt cei mai mulți.

Lasconi: Păi din Statele Unite… da, bineînțeles (n.r. – râde). De când s-a făcut la Deveselu.”

Apoi Lasconi spune că țările care au militari NATO nu au fost niciodată atacate. Dar asta pentru că doar statele membre NATO pot să aibă trupe NATO. Spre exemplu, Ucraina nu este în NATO și nu poate să aibă militari străini.

„E demonstrat că în țările în care au existat trupe străine NATO acelea nu au fost niciodată atacate”, spune Lasconi.

Nu ar trebui să ne surprindă că președinta USR nu are cunoștințe fundamentale despre NATO, deoarece a declarat că unii dintre consilierii săi pe probleme de apărare națională sunt Iulian Bulai și Cristian Ghinea.

„Turcia nu lasă să treacă vapoarele”

Elena Lasconi a fost întrebată și despre rolul Turciei în NATO și relațiile cu România, dar și de această dată a demonstrat că nu înțelege nimic din politica externă.

Candida USR consideră că rolul Turciei este foarte important în conflictul Ucraina-Rusia pentru că „nu lasă vapoarele să treacă în zona Ucrainei”. O declarație complet ruptă lângă realitate, deoarece tocmai Turcia a fost cea care a mediat acordul Rusia-Ucraina privind transportul maritim de cereale. Turcia nu ar putea să blocheze niciun vapor, deoarece sunt vapoare comerciale.

„Rolul Turciei este unul foarte important, că în momentul de față nu lasă să treacă vapoarele din zona Ucrainei. E foarte important, exact cum vorbesc despre noi că suntem un factor de stabilitate, și eu consider că rolul Turciei este foarte important. Nu aș putea să zic în detaliu, ce scrie”, a declarat Lasconi.

Din declarația candidatei USR reiese că Turcia ar fi implicată în război, deși Erdogan încearcă să fie puntea de legătură între Rusia și Ucraina. De asemenea, Lasconi a mai declarat că are încredere în „partenerii turci”, ignorând toate secolele în care fostul Imperiu Otoman a ocupat și distrus România.

Când este întrebată dacă ar trebui pregătită populația de război, Elena Lasconi deviază complet de la subiect și vorbește despre baze sportive. În același timp, a reușit și să se contrazică singură, spunând că nu e nevoie să antrenezi pe cineva.

„Lasconi: Păi, în ce sens să se pregătească? Adică să băgăm panica în popor și să spunem acum gata, ne pregătim pentru război? Cred că dacă am avea niște baze sportive unde să se antreneze sportivii, dacă am avea bazine de înot, câte ar trebui.

Jurnalista: Care ar fi legătura? (n.r. – cu pregătirea populației pentru război)

Lasconi: Ai o stare de sănătate bună și practic ești antrenat. De ce să antrenezi pe cineva? Eu cred că avem nevoie de o armată de profesioniști.

Jurnalista: Dar în același timp spuneți că trebuie adoptat pachetul de lege a apărării. Iar legea de pregătire a populației este în acest pachet.

Lasconi: Eu cred că ar fi esențial să ai peste tot astfel de baze sportive.”

Candidata USR vorbește și despre Constituție, dar recunoaște imediat că nu cunoaște toate articolele. Când e iarăși vorba de apărare națională, Lasconi ignoră Constituția și amintește de articolul 5 din Tratatul NATO, care de fapt se referă la un atac, nu la dronele care violează spațiul aerian.

„Nu știu toate articolele din Constituție, adică nu le știu pe de rost. Dar știu că în momentul în care apare o dronă, de oriunde ar veni ea, este celebrul articol 5, pe care nu l-a încălcat nimeni, din parteneriatul NATO (n.r. – tratatul NATO)”, a spus candidata USR la prezidențiale.

Aceasta propune activarea articolului 5 din Tratatul NATO pentru că două drone au intrat în spațiul nostru aerian și vrea să plece la război împotriva Rusiei din acest motiv. Cu o astfel de propunere, s-ar face de râs la nivel internațional și ar fi imediat izolată de țările puternice din NATO.

Campioana gafelor politice

Elena Lasconi se dovedește a fi ea însăși un pericol pentru securitatea națională, deoarece nu are nicio cunoștință de politică externă, nu a studiat nici măcar cum funcționează NATO și are idei care pot trimite România în război.

Candidata USR precizează că ar doborî dronele Rusiei și imediat adaugă că ar aștepta decizia NATO. Impulsivitatea de care dă dovadă ar putea trimite România într-un război pe care nu-l vrea nimeni.

De asemenea, face declarații rupte de realitate și uneori ofensatoare cu referire la alte țări din regiune sau din lume. Lasconi consideră că China ar vrea dictatură în România sau îi acuză pe turci că ar bloca vapoarele în Marea Neagră. Primărița USR are o problemă și cu Austria și îi amenință că îi va bloca în Consiliul UE, deși la nivel diplomatic Austria este mult mai puternică decât România.

Într-un interviu de doar o oră, candidata USR a comis numeroase gafe politice care ar afecta relațiile României cu alte state și ne-ar putea trimite într-un război. Elena Lasconi este impulsivă, instabilă și lipsită de cunoștințe de politică externă sau militare.

Nici când e vorba de „parteneriatul civil” între persoanele de același sex nu dă dovadă de mai multă abilitate politică. Candidata USR spune că e de acord cu „parteneriatul civil”, dar nu e de acord cu „căsătoria”. Aceasta nu a aflat că „parteneriat civil” e doar un termen mai soft pe care îl folosește comunitatea LGBT pentru a-și defini căsătoria. Parteneriatul civil este de fapt o căsătorie între persoanele de același sex, nu este o altă formă de familie, și se înregistrează la primărie, în fața primarului. A fi de acord cu parteneriatul civil înseamnă a fi de acord că familiile pot fi formate și din doi bărbați sau două femei.

„Susțin parteneriatul civil, pentru că este o normalitate, pentru că și Biblia ne învață că iubirea este cel mai important lucru. Și cred că calitatea unei democrații ține de felul în care îți tratezi minoritățile. (…) Eu am o problemă cu cuvântul „căsătorie”. Pentru mine căsătoria este dintre bărbat și femeie, dar poate să fie un parteneriat”, a declarat Lasconi.

Când a vorbit despre consumul de droguri, candidata USR a comis o altă gafă și a fost imediat corectată de jurnalistă.

„Lasconi: Mi se pare nedrept să arăți cu degetul către victime.

Jurnalista: Către consumatori.

Lasconi: Către consumatori, exact.”

Candidata USR a fost total nepregătită pentru acel interviu, așa cum este total nepregătită pentru funcția de președinte al României. Nu a investit nici măcar câteva ore pentru a învăța rolul României în regiune sau ce țări au trimis militari la noi în țară.

Candidata USR este campioana gafelor politice în această campanie electorală și pare într-o competiție cu Mircea Geoană, la acest capitol. În urmă cu câteva săptămâni, Lasconi i-a insultat pe românii din diaspora, spunând că aceștia sunt „trădători” pentru că au plecat la muncă în alte țări. Apoi primărița USR a insultat și femeile din România, după o declarație jignitoare despre femeile abuzate.

CITEȘTE ȘI: Elena Lasconi insultă diaspora înainte de vot. Cât contează banii și voturile românilor din străinătate

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: