Bănescu, despre ancheta care îl vizează pe IPS Teodosie: Cazul este unul care frapează, mâhneşte.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, afirmă, referindu-se la punerea sub acuzare a arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în dosarul instrumentat de DNA, că acest caz este unul ”care frapează şi mâhneşte”, iar ”apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”. Bănescu precizează că ”Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie”.

”Poziţia Patriarhiei Române în acest caz ultracunoscut, întrucât agenda acestui caz e una mai veche şi destul de extinsă, este cea exprimată la începutul cercetării care s-a întreprins de către DNA faţă de situaţia în care este implicat arhiepiscopul Tomisului şi ea este una foarte limpede: Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie. Numai autorităţile, fireşte, cele judiciare se vor pronunţa la sfârşitul anchetei în legătură cu acest lucru. Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită. Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, joi seară, la Euronews România.
El a precizat, întrebat despre o eventuală retragere din funcţie a IPS Teodosie, că legea morală este cea care trebuie să primeze.
”Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală, sădită de Dumnezeu în creaţia Lui inteligentă. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simţ. Fireşte că, ajuns într-o astfel de situaţie, oricine ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă. Legile pe care le-am invocat, legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare. Înţeleg că funcţionează cu intensitate diferită de la persoană la persoană. Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica, care nu doreşte moartea păcătosului, ca să citez din Sfânta Scriptură, ci îndreptarea lui, Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ţinută şi o atitudine adecvată la realitate. Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume”, a spus Bănescu.
El a adăugat că poziţia Patriarhiei este una ”defavorabilă ascunderii adevărului”.
El a spus că Sfântul Sinod este cel care poate face recomandări arhiepiscopului Tomisului cu privire la acest caz. Bănescu a precizat că Statutul BOR prevede sancţiuni atunci când vinovăţia este una confirmată, dar Biserica nu s-a mai confruntat cu un asemenea caz.
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă, iar apărătorul său, avocatul Adrian Cuculis, a afirmat că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea IPS Teodosie. IPS Teodosie a ieşit din sediul DNA după aproximativ o oră, declarând că dosarul nu era conţinut. Avocatul a precizat că urmează să facă o cerere de excludere a înregistrării din dosar, considerând că este făcută nelegal.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: