Robert Sighiartău pune cruce alianței PNL-PSD, pe care, de altfel, de la început nu a susținut-o. Invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, politicianul nu și-a mai putut reține dezacordul față de partidul lui Marcel Ciolacu care „te lasă fără telefon pe masă” și al cărui electorat „așteaptă de la stat”.
„Eu de 3 ani de zile m-am opus de la început acestei alianțe, am votat împotrivă și am fost o voce a opoziției în acest guvern. De ce? Pentru că eu din bătălire anterioare, din alianțele anterioare, cunosc bine Partidul Social Democrat. Partidul Social Democrat este interesat în primul rând de votanți lor, care mare parte sunt dependenți de stat și – doi – de afacerile lor și de interese lor de partid. Pentru că așa a reușit partidul să se mențină de-a lungul timpului, prin acea structură economică care s-a creat la nivelul partidului, de interese financiare, de business ș.a.m.d.
Cu PSD-ul nu poți să ai un partener corect. De ce? Pentru că mai devreme sau mai târziu, cum le-a spus și celorlalti, te vei trezi fără telefon pe masă. De ce? Pentru că așa sunt obișnuiți ei, nu sunt obișnuiți să lase spații libere. Când ai puterea, trebuie să o preiei toată și trebuie să o folosești ca atare și să arăți și cine e șeful”, a spus Robert Sighiartău, invitat ]n studioul PS NEWS.
„Electoratul nostru nu suportă apropierea de PSD”
Liberalul și-a continuat discursul cu privire la nepotrivirile dintre PSD și PNL.
„…Pe mine nu m-au acceptat pentru că îmi țineam telefonul în buzunar, în primul rând. Știm cine Paul Stănescu sau cine e Ciolacu… Dar din punctul acesta de vedere vă spun clar că PNL-ul a fost dezavantajat de această coaliție și s-a văzut inclusiv la alegerile locale, unde noi am pierdut niște consilii județene, cum a fost Suceava, de exemplu, și altele, pentru că electoratul nostru nu suportă apropierea de PSD.
PSD-ul totdeauna a fost interesat de electoratul care așteaptă de la stat. Noi am fost interesați de electoratul care oferă valoare adăugată și care, dimpotrivă, aduce valoare adăugată statului prin taxele, prin banii pe care îi plătesc. Ei bine, PSD-ul totdeauna a urmărit să ia bani de la cei care muncesc, și să-i dea la cei care nu muncesc. De ce? Pentru că e electoratul lor, iar conflictul acesta a fost permanent în guvern.
Au fost și anumite măsuri care au dezavantajat la un moment dat electoratul nostru. Erau promise inclusiv măsuri de restructurare a aparatului de stat și nu s-a mai luat, pentru că ăsta este PSD-ul”, a explicat Sighiartău.
Afară cu balastul politic din sistemul bugetar!
El a mai reiterat necesitatea reformării sistemului administrativ central și reducerea numărului de bugetari.
„Din punctul acesta de vedere, eu cred că orice coaliție cu PSD, în contextul în care ai o problemă și un deficit mare, nu este bună pentru că este împotriva reformelor pe care România trebuie să le facă. De anul viitor trebuie – nu să dăm afară și subliniez, ci să regândim sistemul administrativ central. Nu mai poți funcționa cu 1.300.000 de angajați, în contextul în care în 2.004 erau 700.000, iar acum ai și digitalizare.
Și mai e o chestiune: un bugetar profesionist ar trebui să fie bine plătit, bine renumerat și să nu fie încurcat de niște politruci care intră pe ușa din spate în momentul în care ajunge un partid la guvernare. Ceea ce se întâmplă. Adică și profesionalizez sistemul bugetar, dând afară balastul ăsta care s-a format politic și care s-a format doar pentru a aduce voturi politic și forță politică.
Reducerea agențiilor care nu fac nimic decât să încurce activitatea administrativă a primarilor, companii de stat care zilnic sunt căpușate cu găuri bugetare mari, pe care le plătim tot noi, tot dumneavoastră, tot cetățenii, adică oamenii de dreaptă.
Lucrurile astea trebuie făcute. Noi nu mai putem continua așa. Pentru că o altă soluție este creșterea taxelor pentru cei care muncesc. Păi, cum să le ceri la oameni taxe mai mari, să plătească mai mult, după ce se chinuie să angajeze oameni, să îi aducă… oricum cu forța de muncă e complicat (…) și apoi să zici mai plătește în plus că mai sunt 1.300.000 de angajați care trebuie să reziste? În contextul în care ai deficit pe bugetul de pensii, pe bugetul de asigurări, nu-ți ajung banii să plătești cheltuielile de sănătate ale românilor și trebuie să te împrumuți. Toate lucrurile astea și tu mai angajezi bugetari?
Deci lucrurile astea trebuie rezolvate” a concluzionat vicepreședintele PNL.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News