Procurorii au cerut miercuri ca deputata de extremă dreaptă Marine Le Pen să fie acuzată de delapidare, condamnată la închisoare și să i se interzică să candideze la funcții publice – inclusiv la președinția franceză – în următorii cinci ani, informează POLITICO.
Le Pen, partidul ei Adunarea Națională și alte 24 de persoane – inclusiv actuali și foști parlamentari francezi și europarlamentari – sunt acuzați că au folosit în mod ilicit fonduri ale Parlamentului European pentru a-și plăti asistenții parlamentari pentru munca la partid, mai degrabă decât cea depusă pentru forul UE, din 2004 până în 2016. Le Pen și cei implicați au negat cu toții acuzațiile.
Procurorii au cerut ca Le Pen să primească cea mai dură pedeapsă, menționând că ea era atât europarlamentar, cât și lider de partid, în timp ce unele dintre infracțiuni ar fi avut loc. Ei i-au cerut judecătorului să-i dea cinci ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare, și să o amendeze cu 300.000 de euro. Interdicția de a candida la funcții publice s-ar extinde și după 2027, când urmează să aibă loc următoarele alegeri prezidențiale.
În mod crucial, procurorii au mai cerut ca sentința să fie imediat executată, chiar dacă Le Pen va face apel. În mod obișnuit, o contestație înseamnă că pedepsele într-un caz sunt suspendate, cu excepția cazului în care judecătorul decide altfel.
„Este clar că singurul lucru pe care-l doresc procurorii este excluderea lui Marine Le Pen din viața politică”, le-a spus Le Pen reporterilor, miercuri.
În timpul procesului de săptămâna trecută, Le Pen a spus că intenționează să candideze pentru a patra oară la președinția franceză și că „milioane de francezi ar fi lipsiți de candidatul lor la președinție” dacă i se interzice să facă acest lucru.
Cu puțin timp înainte de a anunța sentința solicitată, procurorul Louise Neyton a îndemnat instanța să țină seama de caracterul „fără precedent” al delapidării din cauza perioadei lungi de timp în care ar fi avut loc și a prejudiciilor estimate.
Acuzații „au făcut din Parlamentul European vaca lor de muls bani și căutau să continue să facă acest lucru”, a spus Neyton. „Dacă Parlamentul European nu ar fi aflat, faptele ar fi continuat, iar delapidarea ar fi fost și mai mare”.
Apărarea va avea acum posibilitatea de a-și prezenta cazul în fața judecătorului, care va anunța data verdictului înainte de 27 noiembrie. Verdictul în sine este așteptat la începutul anului viitor.
Citeștem ai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News