Prăbușirea lui Geoană în sondaje: scandalurile care i-au distrus campania

Mircea Geoană
Mircea Geoană, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Mircea Geoană este prăbușit în sondaje și nu mai are șanse să intre în turul doi la alegerile prezidențiale. Chiar el a recunoscut acest lucru într-un interviu, după ce a provocat numeroase scandaluri care i-au afectat credibilitatea. Campania lui Geoană intră în umbră și electoratul se îndepărtează de acesta. Voia să fie un candidat independent, dar în ultimele luni de campanie electorală a demonstrat că nu a învățat nimic din trecutul său controversat.

9% în sondaje și continuă să scadă

La început de 2024, Mircea Geoană domina sondajele atunci când doar el își anunțase intențiile de a candida la alegerile prezidențiale. Sondajele din aprilie și mai arătau că Geoană avea peste 20%. Dar pe măsură ce partidele și-au anunțat candidații pentru alegeri, Geoană a scăzut brusc în sondaje și riscă să fie depășit și de alți candidați independenți.

Cu două săptămâni înainte de ziua votului, Mircea Geoană este măsurat la 9% în sondaje fără nicio șansă să intre în turul doi, deoarece este depășit de Lasconi, Simion, Ciucă și Ciolacu. Toți ceilalți au un partid în spatele lor, ceea ce îi ajută să aibă deja o masă electorală bine conturată înainte de vot, în timp ce Geoană este în derivă.

„Am pierdut ceva puncte, da. Era de anticipat că un sondaj făcut, să spunem, fără candidații partidelor importante, nominalizați și consolidați și intrând în campanie, evident că era un sondaj din care publicurile PSD, PNL, USR, să spunem, bazinele mai mari, chiar și AUR, în clipa în care nu știau candidații, evident că era o plajă mai largă de atractivitate”, a spus Geoană, într-un interviu g4media.ro.

Legăturile cu Rusia

Mircea Geoană și-a sabotat singur campania electorală cu diferitele scandaluri în care s-a implicat. Un e-mail  între Geoană și Rareș Mănescu, șeful său de campanie, arată cum fostul secretar general adjunct al NATO organiza alegerile prezidențiale din România. E-mailul a fost publicat de Realitatea Plus și demonstrează implicarea lui Geoană în campania electorală, încă din iunie 2024, când lucra și era plătit de NATO.

Rareș Mănescu este partener de afaceri cu un om de afaceri din Rusia, care îl admiră pe Putin. Nu este pentru prima dată când Geoană stă în sfera de influență a rușilor, după ce în 2009 a făcut o vizită la Moscova. Fostul lider PSD s-a înconjurat mereu de corupți sau afaceriști conectați la Rusia, încât în 2009, Ambasada SUA la București îl considera pe Geoană „o provocare pentru securitatea energetică” din Europa.

„În calitate de ministru de externe, Geoană a fost mereu dispus să vorbească cu rușii, dar a jucat și un rol semnificativ într-o serie de inițiative NATO conduse de SUA, care au nemulțumit Moscova, inclusiv aderarea la NATO pentru statele baltice și presiuni asupra Moscovei pentru a-și îndeplini angajamentele de la Istanbul, privind retragerea trupelor din Georgia și Moldova. Totuși, în timp ce Președintele Băsescu a acordat o mare prioritate ajutorului pentru noul guvern din Moldova, ca să reziste presiunii ruse, Geoană pare să aibă o abordare mai „imparțială” și să considere că problema Moldovei este deschisă negocierii – chiar și cu Moscova. O eventuală președinție a lui Geoană reprezintă o provocare pentru politica de securitate energetică a SUA și a Europei, deoarece aproape sigur ar încerca să întrerupă susținerea lui Băsescu pentru proiectul gazoductului Nabucco în favoarea South Stream, sponsorizat de Rusia, în care un număr de susținători oligarhi ai lui Geoană au interese directe sau indirecte”, arăta ambasadorul SUA la București, în 2009, în rapoartele sale către Washington.

Ferma de troli și israelianul

Candidata USR, Elena Lasconi, a publicat fotografii și l-a acuzat pe Geoană că s-ar fi întâlnit la București cu Tal Hanan, liderul unei rețele de hackeri acuzați de manipularea alegerilor în 30 de țări. Geoană a respins acuzațiile, declarând că nu îl cunoaște pe Hanan, dar rămân pozele cu israelianul în fața sediului ASPEN România, unde Geoană este președinte.

Tal Hanan a confirmat că a fost în România, dar a precizat că nu va discuta despre clienții săi.

„Confirm că am fost în România în vacanță. Este o țară minunată, cu oameni minunați. M-am întâlnit și am vorbit cu diverse persoane, dar nu discutăm despre clienți”, a declarat israelianul.

Mircea Geoană a apelat deja la strategii murdare pentru campania electorală și cu ajutorul unor site-uri fantomă l-a atacat pe Nicolae Ciucă. Jurnaliștii Digi24 au prezentat mai multe dovezi cu legăturile dintre Geoană și site-urile care l-au atacat pe candidatul PNL. De asemenea, aceleași site-uri au atacat-o și pe Elena Lasconi, candidata USR. Strategia murdară a lui Geoană era aceea de a-și învinge adversarii direcți pentru a intra în turul doi, însă electoratul a înțeles intențiile fostului lider PSD și acum respinge candidatura acestuia.

Plagiatul, moștenirea familiei Geoană

Mircea Geoană a fost prins că a plagiat în teza de doctorat, iar acest lucru a fost confirmat inclusiv de ASE București.

Dar plagiatul este o moștenire în familia Geoană, pentru că și fiica politicianului a învățat să plagieze alte persoane. Ana Geoană, fiica politicianului, a ținut un discurs într-o emisiune și a plagiat din discursul nepoatei lui Donald Trump. Inclusiv Geoană a recunoscut că fiica sa a plagiat din discursul altora.

Momentul cu Ana Geoană a fost unul absolut penibil, deoarece a arătat că nu e capabilă să spună singură ceva despre tatăl său. Și cu toți consilieri pe care îi plătește Geoană, nu a găsit unul mai bun care să scrie un discurs de câteva rânduri. Familia Geoană are o pasiune pentru plagiat.

Rămâne cu extremiștii

Mircea Geoană este prăbușit în sondaje, la doar 9% și până în ziua votului va mai continua să scadă pe măsură ce electoratul va descoperi noi lucruri din trecutul său controversat. Geoană s-a trezit în postura de candidat sprijinit de un partid extremist. Victor Teodor Iovici, liderul Partidului România Mare, a anunțat că partidul a hotărât în unanimitate să susţină candidatura la alegerile prezidenţiale a lui Mircea Geoană. Sprijinul PRM-ului ar putea mai degrabă să îl încurce pe Geoană decât să îl ajute. Geoană a încercat să își construiască imaginea unui euroatlantist, promotor al valorilor euro-atlantice.

Proiectul politic al lui Mircea Geoană se dovedește un eșec colosal, iar fostul lider PSD a intrat în 2024 în cursa pentru alegerile prezidențiale pentru a mai pierde încă o dată, după înfrângerea din 2009.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: