Câinii din zona Cernobîl au devenit mutanţi

Sursa foto: Pexels

Câinii din zona Cernobîl au dezvoltat o superputere de adaptare la mediul toxic, scrie Daily Mail. Potrivit unui studiu recent, acești câini ar fi suferit mutații genetice, care le-au oferit o superputere de adaptare la mediul toxic. Acest lucru sugerează o adaptare la expunerea pe termen lung la mediul contaminat.

Cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare: câinii vagabonzi care trăiesc în Zona de Excluziune Cernobîl (CEZ) au dezvoltat mutații genetice care îi ajută să supraviețuiască în mediul toxic al fostei centrale nucleare.

Aproximativ 900 de câini, majoritatea descendenți ai animalelor de companie abandonate după dezastrul nuclear din 1986, au arătat o adaptare remarcabilă la radiații, metale grele și poluare.

Analizând probe de sânge de la 116 câini, cercetătorii au identificat aproape 400 de ”loci genomici” atipici și 52 de gene asociate cu expunerea la contaminarea mediului. Aceste mutații, transmise din generație în generație, le permit câinilor să prospere în condiții extreme.

Descoperirile fac parte dintr-un efort mai amplu de a înțelege impactul expunerilor cronice la radiații și toxine asupra sănătății genetice.

Alte studii recente în CEZ au arătat că lupii și broaștele copăcei au dezvoltat, de asemenea, adaptări care le permit să supraviețuiască în acest mediu toxic.

Cercetătorii speră că aceste studii vor contribui la o mai bună înțelegere a efectelor pe termen lung ale radiațiilor asupra oamenilor și la identificarea modalităților de reducere a riscurilor pentru sănătate, sugerând, totodată, că zona ar putea fi într-o zi din nou locuibilă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: