ANALIZĂ Lipsa de medicamente, un pericol pentru viața cetățenilor. Câte lipsesc din România

Sursa foto: Pixabay

Sistemul de sănătate din România se confruntă cu o criză a medicamentelor, care este generată de mai mulți factori. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, nu a prezentat niciun plan pentru a rezolva această problemă și pare că așteaptă să se rezolve singură, deși acest lucru nu se întâmplă de câțiva ani. Lipsa de medicamente există atât în spitalele din România, cât și în farmaciile care nu reușesc să se aprovizioneze cu medicamentele de care au nevoie pacienții.

Câte medicamente lipsesc din România

Agenția Națională a Medicamentului (ANM) publică frecvent lista cu medicamente care lipsesc din țara noastră. Potrivit listei ANM, țara noastră are 816 medicamente lipsă. Doar în luna ianuarie din acest an, de pe piața de medicamente din România au dispărut temporar sau permanent 31 de medicamente.

Printre motivele invocate de ANM pentru lipsa medicamentelor se numără două: motive comerciale și motive de fabricație. Motivele comerciale țin de prețurile negociate între producător și statul român. La nivel european funcționează principiul prețului cel mai mic pentru medicamente, iar în ultimii ani prețurile au crescut foarte mult și nu se mai poate respecta acest principiu pentru că producătorii de medicamente ar trebui să le vândă pe pierdere. Statele europene sunt constrânse să scoată mai mulți bani din conturi dacă vor să cumpere medicamente.

„Sunt multe farmacii care sunt blocate la distribuitor deoarece nu au primit banii nici în luna decembrie pentru programele naţionale. Aici vorbim despre medicamentele scumpe”, explica Beatrice Speteanu, președinta Asociației Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor.

Motivele de fabricație sunt mult mai complicate și reprezintă o problemă la nivelul UE. România depinde foarte mult de importuri, inclusiv pe piața de medicamente, iar alți producători din UE depind de materii prime din alte state extra-UE, precum China și India. Prețul materiilor prime a crescut în ultimii 4 ani, după numeroase crize, ceea ce influențează și prețul final al produselor.

Ce categorii de pacienți sunt afectați

Cei mai afectați sunt bolnavii de cancer, unde fiecare zi de întârziere poate fi decisivă pentru lupta împotriva bolii. Numai că spitalele se confruntă cu o criză de medicamente împotriva cancerului, iar uneori lipsesc chiar și medicamentele ieftine pe care medicii ajung să le cumpere din buzunarul lor.

Medicii de la Institutul Oncologic București anunțau, în septembrie 2024, că lipseau 14 citostatice și fără acestea nu se putea combate cancerul. Din spital lipseau atât medicamente ieftine cu un preț de 20-30 de lei, dar și medicamente pentru tratamentul de imunoterapie, care ajung și la zeci de mii de euro pentru o singură cură la un pacient.

Institutul Oncologic București a ajuns în situația de a trimite acasă bolnavii cu cancer la plămâni, pentru că în septembrie 2024 nu mai avea medicamente cu care să-i ajute. La începutul lunii septembrie (2024), spitalul ar fi cerut 10 milioane de lei pentru a cumpăra medicamentele, însă abia după 3 săptămâni Casa de Sănătate București a virat mai puțin de jumătate din suma cerută.

„2,56 milioane de lei au primit (n.r. Institutul Oncologic București) ieri în plus pentru luna septembrie, pentru 6 zile. De pe 1 octombrie primesc banii pentru octombrie, primesc 8 milioane. Nu poți să ceri 10 milioane cât îmi cere mie fiecare medic la spital. Se face o medie pe toate lunile anului, media e de 4,4 milioane lei/lună. Suplimentar, când au nevoie, suplimentăm când cer mai mult, în câteva zile. La mijlocul lunii vin și ne spun că au mai mulți bolnavi și noi le dăm banii”, declara Ion Mîțu, directorul Casei de Sănătate din București, în septembrie 2024.

Nu este pentru prima dată când bolnavii de cancer se confruntă cu această lipsă de medicamente. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, i-a abandonat de mai multe ori în ultimii ani. La început de 2023, bolnavii de cancer au fost lăsați din nou fără medicamente importante pentru tratamentul lor. În același timp, există o mare diferență între orașele universitare și orașele mai mici din țară. Mulți pacienți sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri până într-un oraș universitar care are mai multe medicamente și mai mulți medici, pentru a putea primi tratamentul de care au nevoie.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer (FABC) din România, a explicat pentru PS News situația din spitale, arătând că pentru bolnavii de cancer lipsesc inclusiv medicamentele obișnuite, cele cu prețuri mici, iar pentru a avea acces la tratamente moderne, pacienții cu cancer sunt nevoiți să se adreseze instanței și să câștige procese cu Ministerul Sănătății, care nu le oferă tratamentele de care au nevoie.

„Și în acest moment avem lipsuri de tratamente din medicamentele obișnuite, nicidecum din cele scumpe. Unele s-au retras, unele le găsim foarte greu, cu sincope, deci tratamente amânate, tratamente întrerupte, ceea ce pun în pericol viața pacienților cu cancer. Am luat atitudine, facem tot ce este posibil, iar pentru acces la medicație inovativă avem câștigate peste 900 de procese. Sistemul din România oferă doar speranță, în rest pacientul din România luptă mai mult cu sistemul, nu cu boala”, a declarat Cezar Irimia, pentru PS News.

Cezar Irimia a mai arătat că lipsa de medicamente afectează pacienții bolnavi de cancer an de an, iar în 2025 finanțarea pentru sistemul medical este asigurată doar pentru 10 luni.

„An de an se repetă situația. Și în acest an este o subfinanțare a sistemului, în condițiile în care au introdus mai multe gratuități. Tratamentele din programele naționale sunt asigurate financiar doar 10 luni. Două luni, Dumnezeu cu mila, nu se știe”, a precizat Cezar Irimia, pentru PS News.

Lipsa de medicamente afectează și alți pacienți, precum cei cu diabet sau boli cardiovasculare. Ozempicul a fost retras de pe piața din România și a creat o adevărat problemă pentru bolnavii de diabet. Produsul a fost retras din țara noastră deoarece statul român nu a vrut să plătească mai mult, explică farmaciștii. Deși Guvernul nu vrea să plătească mai mult pe medicamente, nici nu respectă termenele de plată către producători sau farmacii. Atât spitalele, cât și farmaciile înregistrează întârzieri cu plata medicamentelor deoarece nu primesc niciodată la timp banii de la Casa de Sănătate.

Sursă foto: Facebook/ Alexandru Rafila

„Acolo unde afacerea primează, pacienții sunt abandonați”

Sistemul de sănătate condus de ministrul Rafila merge din criză în criză, iar de la un an la altul crizele nu fac decât să se înmulțească și adâncească. În 2024, Rafila recunoștea că există o criză a medicamentelor, dar încerca să arunce vina pe Uniunea Europeană și să spună că ar fi o problemă europeană.

„Problema aprovizionării cu medicamente este problema întregii Uniuni Europene”, declara Rafila.

Declarația sa este parțial adevărată, pentru că principala problemă a României este lipsa de fonduri pentru medicamente. România este statul UE care alocă cei mai puțin bani pentru sănătatea cetățenilor, cu 858 euro/locuitor, spre deosebire de Luxemburg cu 6.590 euro/locuitori sau Danemarca cu 6.110 euro/locuitor. Doar 5,8% din PIB-ul țării este destinat sănătății cetățenilor, în timp ce media UE este de 10,4%.

Cezar Irimia, președintele FABC, a criticat mandatul lui Alexandru Rafila la conducerea Ministerului Sănătății, precizând că nu a făcut nimic pentru pacienții din România și este mai interesat de afaceri.

PS News: Cum evaluați mandatul ministrului Alexandru Rafila, care este cel mai longeviv ministru al sănătății?

Cezar Irimia: Dezastru. Acolo unde afacerea primează, pacienții sunt abandonați.

PS News: În ce sens „afacerea primează”?

Cezar Irimia: A scris toată presa din România privind afacerea cu farmacii, cu Ciolacu, cu președintele ANM. Noi nu știm, ce am citit în presă. Uitați-vă în declarațiile personale, ca un salariat bugetar o viață întreagă, e cel mai bogat ministru din guvernul Ciolacu. E strigător la cer. O sfidare a noastră, a românilor. El decide pentru noi cum vrea și când vrea pe banii noștri, iar când cerem ceva ne trimite la Ministerul Finanțelor. Noi l-am considerat un ministru fără portofoliu, un ministru care își pune zilnic semnătura pe certificatele de deces ale pacienților români.

În fiecare an cu Alexandru Rafila la conducerea Ministerului Sănătății, România s-a confruntat cu o lipsă acută de medicamente. Ministrul a reușit doar să evite responsabilitățile, să stea ascuns și să-și salveze fotoliul de la Minister, în timp ce viața pacienților a fost pusă în pericol de lipsa de medicamente.

CITIȚI ȘI: Lipsa medicilor din spitale: fără cardiologi și primii la numărul de decese în UE

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: