Conducerea ANAF s-a autosesizat și a dispus declanșarea unui control de către Direcția Generală de Integritate, au transmis miercuri oficialii instituției, după ce în referatul DIICOT se arăta că 4 inspectori de la Fisc care au descoperit încă din 2021 probleme în urma controalelor făcute la grupul de firme Nordis nu au luat niciun fel de măsuri.
ANAF mai spune că „nu a intrat în posesia unor acte sau documente din care să rezulte săvârșirea vreunei infracțiuni de către cei patru inspectori DGAF.”
Precizăm că la nivelul ANAF nu au fost înregistrate sesizări cu privire la comportamentul profesional al funcționarilor publici care fac obiectul informațiilor prezentate în spațiul public, mai precizează instituția.
Cu privire la audiențele acordate de către conducerea ANAF, documentul transmis miercuri presei de ANAF precizează că în anul 2024, acestea au fost în număr de 57 și că primirea în audiență reprezintă un drept al fiecărui cetățean.
Procurorii DIICOT mai susțin că în cursul anului 2024 reprezentanții Nordis au început să facă presiuni asupra inspectorilor antifraudă care făceau control și au solicitat audiență la președintele ANAF.
Astfel, în 19.06.2024, Gheorghe Emanuel Poștoacă – asociatul lui Vladimir Ciorbă – a fost primit în audiență de președintele ANAF, întâlnire la care au participat și persoane cu funcții de conducere din cadrul DGAF. Poștoacă a invocat presupusa durată nejustificat de mare a controalelor antifraudă, „comportamentul necorespunzător” al inspectorilor, audierea clienților grupului Nordis, presupuse încadrări eronate ale unor operațiuni, analiza unor tranzacții intragrup.
„Relevante din acest punct de vedere sunt și declarațiile martorilor G.C.P. și D.D, inspectori în cadrul DGAF Structura Centrală, care au participat la controalele amintite vizând atitudinea numitului Ciorbă Vladimir Răzvan. Astfel, G.C.P. arată, printre altele: „De la prima întâlnire, Ciorbă Vladimir foarte sigur pe el a venit la mine, s-a așezat la aceeași masă unde stătea echipa de control și mi-a spus mie direct că el știe cine ne-a trimis, respectiv DIICOT (…)
Ceea ce vreau să precizez este că de fiecare dată când ne duceam să ridicăm documente, acesta ne amintea că urmează alegeri, că urmează schimbări la nivelul ANAF, și părea că știe foarte multe informații politice, inclusiv cine va ieși primar. (…)
De multe ori ne-a atras atenția că, dacă el nu vrea, nu vom primi niciun act și vom sta de vorbă cu o armată de avocați. Cu toate acestea, foarte greu am reușit să ridicăm documente, probabil după ce erau reverificate și discutate de Răileanu cu Ciorbă Vladimir. (…) Mi s-a părut ciudat că acesta avea foarte multe informații și despre mine personal, întrucât mi-a atras atenția că am o plângere penală făcută de reprezentantul societății FIBER GLASS, și anume că au la bază motive politice. M-am simțit inconfortabil ca Ciorbă să îmi spună atât de multe și să încerce chiar să intimideze echipa de control”’, se mai precizează în documentele DIICOT.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News