Nicușor Dan lasă liber locul de primar al capitalei după ce a câștigat alegerile prezidențiale. Primăria București rămâne fără primar la aproape un an după ce bucureștenii l-au votat pe Nicușor Dan pentru al doilea mandat. Dar până la noile alegeri anticipate, viceprimarii vor fi nevoiți să lupte în Consiliul General pentru a obține mai multă putere.
Legea prevede că alegerile locale anticipate ar trebui să aibă loc în 90 de zile de la data constatării oficiale a vacantării postului, însă data viitoarelor alegeri depinde de Guvern. În acest moment, România nu are un guvern votat de Parlament și alegerile locale din București nu sunt o urgență națională precum alte probleme.
„Data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilește de către Guvern, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunțării hotărârii instanței, în condițiile alin. (10)”, arată Codul Administrativ.
Unul dintre viceprimari va fi primar interimar
În urmă cu 10 ani, Sorin Oprescu era arestat de DNA și Bucureștiul rămânea fără primar. La vremea respectivă, capitala a avut doi primari interimari: primul a fost Ștefănel Dan Marin în perioada septembrie-noiembrie 2015 și apoi Răzvan Sava, în perioada noiembrie 2015-iunie 2016. Nu s-au organizat alegeri anticipate în 2015 deoarece urmau alegerile la termen în iunie 2016 și Guvernul a preferat să-l păstreze pe Răzvan Sava la conducerea instituției.
În 2025, Primăria București are doi viceprimari: Adrian Vigheciu, de la PSD, și Stelian Bujduveanu, de la PNL. Cei doi vor trebui să meargă în Consiliul General și să ceară votul pentru funcția de primar interimar până la următoarele alegeri locale anticipate. Doar unul dintre viceprimari poate să preia această funcție. Totodată, Consiliul General poate să schimbe și viceprimarii, dacă partidele au alte strategii sau dacă sunt lupte interne în partidele din Consiliu.
Cine are majoritatea în Consiliul General
Nicușor Dan nu are nicio influență asupra Consiliului General și nu va putea să-și impună niciun apropiat. Majoritatea din Consiliul General este formată din PSD, PNL și PUSL, partidul lui Dan Voiculescu.
PSD și PNL vor trebui să decidă pe cine lasă la conducerea Primăriei București până la alegerile anticipate. Viceprimarii vor avea misiunea de a strânge cât mai multe voturi în Consiliul General, iar majoritatea se poate schimba în funcție de interesele partidelor.
Stelian Bujduveanu a lucrat cu Nicușor Dan din 2020 și are cea mai mare experiență să continue munca acestuia la primărie. Într-un mesaj pe Facebook, liberalul i-a mulțumit lui Dan pentru ceea ce a făcut pentru capitală.
„Îți mulțumesc, Nicușor Dan, pentru parteneriatul onest din toți acești ani. Îți doresc putere, luciditate și înțelepciune în drumul care urmează. Țara are nevoie de un lider ca tine – la fel cum Bucureștiul a avut și a crescut alături de tine”, a spus Bujduveanu, după victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale.
USR-iștii, scoși din jocul pentru putere
După ce Nicușor Dan va primi mandatul la Palatul Cotroceni, USR-iștii sunt cei care vor fi scoși din jocul pentru putere de la Primăria București. USR nu are viceprimar, nu are majoritate în Consiliul General și a pierdut primarii din Sectorul 1 și Sectorul 2. USR mai are doar consilieri locali și generali, dar prea puțini pentru a conta în politica bucureșteană.
USR va încerca să recâștige Primăria București și printre cei care ar putea intra în luptă se numără: Vlad Voiculescu (din 2019 își dorește să fie primar al capitalei), Ionuț Moșteanu (potrivit unor surse, Nicușor Dan i-ar fi promis candidatura la capitală) sau chiar Cătălin Drulă (celebru pentru marele dezastru USR). Clotilde Armand, fost primar în Sectorul 1, ar putea și ea să încerce să intre în cursă, însă are probleme cu justiția după ce a fost condamnată penal pentru incompatibilitate.
Tabăra lui Nicușor Dan a anunțat deja prima candidatură: Dan Trifu, prietenul primarului și vicepreședintele ONG-ului Eco-Civica. Din 2024, Trifu face parte din partidul REPER și a candidat pentru un mandat de senator. REPER nu a reușit să intre în Parlament și Trifu încearcă acum să fure startul campaniei pentru Primăria București, însă îi va fi greu să reziste în fața partidelor mai puternice. PSD și PNL au doi primari de sector cu o imagine foarte bună, care ar putea să facă pasul spre Primăria București: Daniel Băluță și Ciprian Ciucu sunt doi politicieni cu șanse mari la victorie.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News