Cristian Pîrvulescu, politolog: La alegerile locale, AUR nu va face față

CRISTIAN PÎRVULESCU.
SURSA FOTO: INQUAM / ILONA ANDREI

Politologul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Stiinte Politice din cadrul SNSPA, a explicat, pentru PS News, de ce AUR va avea un scor slab la alegerile locale și europarlamentare. „Politica nu înseamnă ură. AUR excelează pe linia asta”, subliniază Pîrvulescu.

„În sondajele de opinie, AUR a scăzut, ceea ce era absolut normal. Adică era ceva de presupus. În primul rând datorită efectului mecanic al comasării alegerilor și al influenței alegerilor locale, inclusiv a discuției acestea presante, obositoare, despre București.

Punând pe primul plan alegerile locale: la alegerile locale, AUR nu face față deoarece AUR nu a reușit nici în 2020 să obțină mare lucru. Partidele care nu au organizații locale care să fi câștigat mandate, precum este cazul AUR, au o dificultate importantă în a câstiga, din cauza sistemului electoral. Iar faptul că primarii și președinții consiliilor județene sunt aleși într-un singur tur, prin majoritate relativă, favorizează marile partide. Bătăliile electorale se dau doar în marile orașe și nu mereu.

Se legitimează tot mai mult, atitudinile antisistem, în România

Ce s-a întâmplat în 2020 în Timișoara a fost într-o oarecare măsură o surpriză, dar a contat și pandemia. Imaginea lor vrea să arate o formă de de guvernare care este cât se poate de rezonabilă și urmărește să atragă electoratul nehotărât, dar antisistem. Din păcate, în România, din cauza acestei atitudini foarte critice față de politică și jurnalismul antisistem, se legitimează tot mai mult, atitudinile antisistem.

Politica nu înseamnă ură. Ura nu e politică ci anti-politică. Ura este război pentru că vedem un război al cuvintelor, al atacurilor, vedem intenția clară de a “omorî” politica. AUR excelează pe linia asta. Politica înseamnă construcția împreună a unei comunități în care accepți diferențele.

Avem două partide antisistem: USR și AUR, dar care au diferențe semnificative

Dincolo de faptul că unii sunt pro-europeni, ceilalți sunt anti-europeni. De aici vin toate diferențele pentru că a fi european înseamnă altceva, un set de valori. Deci, dincolo de „sistemul este este putred, el trebuie înlocuit cu un sistem mai bun”, cei ( n.r. USR) care guvernau n-au vrut să-l pună în practică. Ceilalți ( n.r. AUR) doar spun că sistemul este rău și trebuie înlocuit.

Efectul de contagiune care duce la scădere importantă a AUR 

Revenind- AUR scade în mod natural. Alianța PSD-PNL se așteaptă la un efect de contagiune al alegerilor localele asupra celor europene. Ce înseamnă asta? O scădere importantă a AUR în Parlamentul European. Apoi, se așteaptă un efect de contagiune asupra prezidențialelor, astfel încât AUR să nu aibă forță, în septembrie, asta în cazul în care AUR va avea candidat în turul al doilea”, este opinia lui Pîrvulescu.

Sondajul nu face altceva decât să verifice opinia care nu este adevăr

„Sondajul nu face altceva decât să verifice opinia. Opinia mea nu este adevăr. Opinia este doar o opinie. Reprezintă o stare de fapt, la un moment dat, care se schimbă de la o zi la alta. Opinia despre Cirstoiu era bună când s-a lansat și după ce au apărut primele știri despre conflictul de interese a devenit mai degrabă negativă.

 Sondajele instititutelor trebuies apreciate după seriozitatea lor, istoricul lor și trebuie văzut în ce măsură pot să fie suspectate de înțelegeri cu forțe politice.

Eu cred că în principiu este vorba despre o tendință. Avem tendințe în direcția asta sau  direcția contrară. Nu sunt convins, în ceea ce privește măsurare exactă a intenției. Sunt o mulțime de lucruri care pot să apară și care sunt foarte tehnice.  Astăzi, lumea răspunde mai puțin la întrebări”, spune politologul Cristian Pîrvulescu.

Ultimul sondaj INSCOP  arată că Alianța PSD-PNL este în creștere, AUR scade, dar se menține pe locul doi.

 

Foto Inscop.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL