Premierul Ciolacu: Inițiativa Trei Mări, scut pentru viitorul cetățenilor noștri

Sursa foto: X

La Palatul Parlamentului, joi, premierul Marcel Ciolacu a primit 12 șefi de stat din Uniunea Europeană. Printre oaspeți se numără președinții Poloniei, Lituaniei și Letoniei, precum și prim-ministrul Croației, împreună cu alți oficiali, manageri de companii strategice și experți internaționali.

Premierul din București a mulțumit oficialilor UE pentru prezența lor și a subliniat importanța Inițiativei pentru securitatea regională a flancului estic al NATO, ținând cont de proximitatea strânsă a statelor membre ale Inițiativei.

„Astăzi, Inițiativa Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetățenilor noștri, pentru apărarea economiilor noastre și, mai ales, pentru apărarea securității noastre”, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu la deschiderea Formului I3M.

Premierul a subliniat și importanța economiei în capacitatea statelor membre ale Inițiativei celor Trei Mări (I3M) de a fi reziliente în fața agresiunii ruse în Ucraina.

„Este clar pentru toată lumea că invazia ilegală și total nedreaptă a Rusiei în Ucraina ne cheamă pe toți să fim mult mai uniți, mult mai dedicați apărării valorilor democratice și – cu toții – solidari în construirea unei economii puternice în zonă, a unei economii care să ne unească și să ne întărească și mai mult”, a spus premierul.

El a mai făcut referire și la multiplele crize cu care regiunea s-a confruntat de-a lungul ultimilor ani, respectiv pandemia, criza energetică și Războiul din Ucraina, care au afectat într-o oarecare măsură statele aflate în imediata vecinătate estică. Totodată, premierul a dat asigurări în ceea ce privește investițiile parte la I3M, respectiv Via Carpatia și Rail2Sea.

„Știți cu toții, v-ați confruntat și dumneavoastră cu toate problemele provocate de pandemie, de criza energetică și umanitară în urma războiului ilegal declanșat de Rusia. Am investit – și vom continua să investim – în drumurile, căile ferate și porturile noastre. Acest lucru ne va ajuta economiile și va garanta inclusiv faptul că cerealele ucrainene ajung pe piețele din întreaga lume”, a transmis Marcel Ciolacu.

Premierul a adus în discuție și ajutorul energetic oferit Republicii Moldova, în condițiile în care executivul de la București a anunțat transferul primei tranșe către Chișinău, în valoare de 10 milioane de euro.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: