UPDATE, ORA 12.26
Ministerul Afacerilor Externe precizează că, până în acest moment, potrivit informaţiilor obţinute de Ambasada României la Rabat, nu există cetăţeni români printre victimele cutremurului produs în Maroc.
„În continuarea informaţiilor referitoare la seismul produs la data de 8 septembrie 2023, în zona munţilor Atlas din Regatul Maroc, soldat cu morţi şi răniţi, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Rabat menţine legătura cu autorităţile locale implicate în gestionarea urmărilor cutremurului şi cu cetăţenii români rezidenţi, demersuri efectuate în coordonarea Centralei MAE. Până în acest moment, potrivit informaţiilor obţinute de Ambasada României la Rabat, nu există cetăţeni români printre victimele cutremurului”, se arată într-un comunicat al MAE.
UPDATE, ORA 10.25
Români aflaţi în Maroc au povestit pentru Observator că au trecut prin clipe de groază.
„Noi eram într-un restaurant, a început să tremure tot şi a intrat panica în toată lumea, practic, şi toată lumea a fugit din locul respectiv. Când au plecat din restaurant lumea a căzut, au călcat oameni peste oameni”, povesteşte un turist român din Maroc.
Cutremurul, care a avut loc la o adâncime mică, de numai 18,5 kilometri, s-a resimţit pe o rază de aproape 400 de kilometri. A zguduit chiar şi capitala, Rabat, dar şi unul dintre cele mai mari oraşe, Casablanca.
„Azi noapte am simţit seismul, ne-a trezit şi bineînţeles am fost panicaţi, dar abia de dimineaţă am aflat de dezastrul care a fost în jurul epicentrului. În cartierele populare s-a ieşit masiv (n.r. pe stradă) pentru că sunt şi locuinţe mai vechi şi o aglomeraţie de populaţie mai mare în acele zone”, spune Mariana Milu, româncă stabilită în Maroc.
O altă româncă, Cătălina Bogoi, care locuieşte în Rabat, la 300 de km de epicentrul cutremurului, spune că seismul a fost atât de puternic încât totul în jurul său a început să se mişte ca și când ar fi fost într-o barcă.
„La Rabat s-a resimțit foarte mult cutremurul. Pot să spun chiar că este chiar cel mai intens cutremur simţit vreodată, având în vedere și pe cele pe care le-am trăit în România. S-a mișcat totul, efectiv era ca și cum ai fi fost într-o barcă. Însă până la această oră, din ce știu, în Rabat nu sunt pagube. Toată lumea este îngrijorată cu privire la replici. Într-adevăr, a fost foarte mult agitație, oamenii au ieșit în stradă, au fost țipete, lumea s-a speriat foarte rău, inclusiv noi. Însă din ce știu românii de aici, din comunitate, nu au avut de suferit”, a declarat românca din Maroc, în direct la Antena 3 CNN.
Şi ştirileprotv.ro prezintă mărturii ale românilor:
Turist român: „Clădirea întreagă (unde erau cazați turiștii) s-a zguduit, am crezut că se vă prăbuși”.
Turist român: „Din instinct de supraviețuire, am părăsit rapid locul. Am coborât scările. Auzeam strigăte, plânsete… Am ieșit cât am putut de repede în afara clădirii. Am văzut oameni în pijamale, alții desculți… Oameni panicați, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități…”
Turist român: „Eram cu prietenul meu, nu știam cu adevărat ce se întâmplă, dar, în două secunde, totul se prăbușea în fața noastră, chiar acolo… Am început să fugim, să fugim, să fugim… Vedeam oamenii cum ies din case, strigă, plâng. Groaznic”.
Turist român: „La intrarea în camera de hotel, soția mea a strigat „Dragule, e un incendiu”. Dar era un fel de fum, praf care intra prin aerul condiționat, venea de peste tot. Cutremurul a durat câteva secunde, se auzea ca o avalanșă”.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Ministerul de Interne din Maroc a anunţat, sâmbătă seara, că 2.012 persoane au fost ucise şi 2.059 rănite, dintre care 1.404 sunt în stare critică, în urma cutremurului care a lovit, vineri seară, zona Munţilor Atlas.
Seismul, care a avut loc în jurul orei locale 23:00, a avut o magnitudine de moment de 6,8 și s-a produs la o adâncime de numai 18,5 kilometri, ceea ce a făcut ca efectele sale să fie mai severe şi mai ample, informează Reuters, citată de News.ro.
Supravieţuitorii și-au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în aer liber, după ce cutremurul a distrus case şi sate întregi, având cel mai ucigător bilanţ din ultimele şase decenii.
Salvatorii caută supravieţuitori îngropaţi pe versanţi, unde casele din cărămidă de lut, piatră şi lemn brut au fost puse la pământ. Vechiul oraş istoric Marrakech a suferit, de asemenea, pagube importante.
Trei zile de doliu național în Maroc
Autoritățile marocane au declarat trei zile de doliu naţional, timp în care drapelul naţional va fi arborat la jumătate de catarg în toată ţara, a anunţat, sâmbătă, Curtea Regală, potrivit sursei citate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că peste 300.000 de persoane au fost afectate de seism în Marrakech şi în zonele învecinate.
„Cutremurele de mică adâncime sunt în mod normal mai distructive”, a declarat Mohammad Kashani, profesor asociat de inginerie structurală şi cutremure la Universitatea din Southampton.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News