Invitată în prima ediție a emisiunii Sănătate, tuturor!, realizată de Mihaela Tatu, dr. Mihaela Leventer, a vorbit despre numeroșii factori care influențează sănătatea pielii: cei de mediu, cei genetici, dar și cei care derivă din stilul nostru de viață.
„O piele bronzată e frumoasă, dar nu e și recomandată. Este doar un concept de frumusețe pe care ni l-am asumat în ultimii ani, spune aceasta, amintind că au fost perioade în istoria omenirii când, din contră, pielea albă ca zăpada era cea mai frumoasă.”
O piele frumoasă sau mai puțin frumoasă, arată dermatologul, este legată și de obiceiurile de viață: „(…) nopți pierdute, fumat, obiceiuri proaste, alimentația, toate acestea influențează pielea”.
Dr. Leventer precizează că într-un fel arată pielea diabeticului și cu totul altfel a pacienților cu suferință tiroidiană și tot așa, în funcție de patologie. Mai mult, dr. Leventer spune că distinge cu ușurință pielea unui „vegan de o piele de omnivor. Pielea vegană este o piele ternă, ridată, care își pierde laxitatea”. Pe lângă acest aspect, veganii intră în cabinetul dr. Leventer și cu alte probleme, precum căderea părului, rărirea sprâncenelor, în ciuda vitaminelor pe care le iau.
„Mecanismul intim de sinteză este complet dereglat de un sistem de alimentație care este, ca să zic așa, impropriu. Suntem construiți să fim omnivori, avem nevoi de aport alimentar din două direcții”, atrage atenția medicul.
Aceasta admite că sunt culturi, cum precizează și realizatoarea emisiunii, care sunt orientate spre veganism, dar spune că „sunt țări cu o serie de legume și fructe, mult mai variate decât cele pe care le avem în România. Încă o dată avem nevoie de proteină, de sursă animală”.
La întrebarea dacă un anume tip de ten se moștenește, specialistul confirmă: acesta se moștenește, așa cum se moștenesc și potențiale boli.
„De exemplu, unu din patru descendenți ai unei familii în care există un psoriazis, poate să dezvolte psoriazisul”, arată dr. Leventer, care mai punctează și faptul că dezvoltarea unei boli de piele prin factori genetici poate să nu urmeze însă un tipar prestabilit.
Și, vine, ca de obicei cu un exemplu care să ajute telespectatorii să înțeleagă mai ușor. „Sunt transmiteri, unele dominante, altele recesive, (…), nu sunt obligatorii. Se pot întâlni la o altă generație. Dacă mă gândesc la cancerul de piele, există o configurație genetică dată de o combinație de gene melanom care dau potențialul apariției tumorii la alți membri în familie. Vă dau un exemplu, cu foarte mulți ani în urmă, a venit o tânără, (…) undeva 17-18 ani, pentru probleme de ten, însă în cadrul consultației, m-am uitat pe piele și pe spate avea un melanom”.
Cazul a avut final fericit, acum, tânăra are peste 40 de ani și trăiește la Londra, însă povestea nu s-a încheiat aici. „(…) La 10 ani distanță, a venit sora ei, tot cu un melanom, dar descoperit în fază incipientă, pentru că erau deja o familie informată, își făceau controlul periodic. Acum doi ani, l-am operat și pe tată. Deci sursa genei defecte a venit pe linie paternă, doar că ordinea în care s-au manifestat a fost un pic invers”‚ a mai spus invitata Mihaelei Tatu.
Emisiunea Sănătate, tuturor!, cu Mihaela Tatu este prezentată de Team Dental Clinic Timișoara.
Urmăreșt emisiunea integrală aici.
Emisiunea este difuzată în fiecare vineri, de la ora 18.00.
Autor: Susana Pletea
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News