BBC: Câți bani au cheltuit SUA pentru a ajuta Ucraina să reziste invaziei Rusiei

Statele Unite au reprezentat un important aliat al Kievului în lupta împotriva trupelor ruse, care au invadat Ucraina în februarie 2022. De la începutul războiului, America a susținut financiar cu nu mai puțin de 100 de miliarde de dolari efortul Ucrainei, direct sau indirect, cheltuind mult mai mult decât orice altă țară.

Președintele Volodimir Zelenski e, în aceste zile, în SUA pentru a-i convinge pe americani să nu oprească finanțarea chiar acum. La Washington, însă, republicanii sunt sceptici și nu mai vor ca Joe Biden să finanțeze Kievul, se arată într-o analiză BBC.

În discursul său de marți de la ONU, președintele Joe Biden a cerut comunității mondiale să nu întoarcă spatele Ucrainei și să susțină în continuare eforturile de apărare.

„Rusia crede că lumea va obosi și îi va permite să brutalizeze Ucraina fără nicio consecință. Dar vreau să vă întreb: dacă abandonăm principiile de bază ale SUA pentru a liniști un agresor, mai poate vreun stat membru să aibă încredere că e protejat?”, a spus Joe Biden.

Potrivit BBC, Congresul american, la insistențele lui Joe Biden, a autorizat până acum un ajutor de peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraine. Defalcate, sumele arată cam așa:

49,6 miliarde de dolari în asistență militară 28,5 miliarde de dolari în sprijin economic 13,2 miliarde de dolari în ajutor umanitar 18,4 miliarde de dolari pentru stimularea capacității industriei de apărare a SUA

28,5 miliarde de dolari în sprijin economic

13,2 miliarde de dolari în ajutor umanitar

18,4 miliarde de dolari pentru stimularea capacității industriei de apărare a SUA

Până la 9 august, Casa Albă a declarat că a cheltuit 91% din fondurile alocate. În prezent, administrația cere Congresului un ajutor suplimentar de 24 de miliarde de dolari, dintre care 14 miliarde de dolari pentru sprijin militar.

Scepticismul în rândul americanilor, însă, există. Sondajele arată că sprijinul pentru continuarea cheltuielilor a scăzut, în special în rândul conservatorilor.

SUA, ajutor consistent pentru Ucraina

Cele mai recente cifre referitoare la ajutorul financiar oferit de Washington Kievului sunt de la sfârșitul lunii iulie. La acel moment, SUA cheltuiseră aproape 80 de miliarde de dolari pentru Ucraina, mult mai mult decât orice altă națiune. Doar ajutorul total oferit de țările membre UE depășea această sumă.

Citește mai mult pe www.digi24.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: