Ce semnifică vizita lui Volodimir Zelenski în România

Volodimir Zelenski face prima sa vizită în România
Sursa foto: yahoo news

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, analistul de politică externă Iulian Chifu, președinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor, a vorbit despre vizita pe care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, o face în țara noastră.

Potrivit analistului, România așteaptă de la această vizită „câteva declarații extrem de clare privind faptul că nu avem de-a face cu o limbă moldovenească, ci doar o limbă română, și așa va privi statul ucrainean lucrurile” și că „există o singură minoritate românească, nu există o minoritate moldovenească, indiferent cum s-ar autodefini”.

Iulian Chifu a susținut în cadrul emisiunii și că percepția României și a românilor, în Ucraina „este sensibil, dramatic schimbată”.

„Așteptăm câteva declarații extrem de clare”

„E foarte bine că vine, e o vizită importantă la nivel de stat. Așteptăm niște declarații foarte importante pe care le-am așteptat și din partea premierului și a ministrului de Externe. Pe unele le-am avut. Așteptăm aici câteva declarații extrem de clare privind faptul că nu avem de-a face cu o limbă moldovenească, ci doar o limbă română, și așa va privi statul ucrainean lucrurile. Că există o singură minoritate românească, nu există o minoritate moldovenească, indiferent cum s-ar autodefini. Intră în aceeași sferă, limba este limbă europeană, deci intră sub incidența regulilor de predare aferente limbilor europene.

Deci, sunt câteva teme care merită urmărite, pentru că speranța mea este să închidem câteva contencioase mai vechi și să avem și un dialog extrem de așezat. Eu zic să privim această vizită cu optimism moderat și să vedem care sunt într-adevăr aceste teme de divergență veche care ar putea fi închise.

Sunt toate premisele. Sprijinul acordat de România, mai văzut, mai puțin văzut, este extrem de clar. Recunoașterile venite din partea Kievului, și inclusiv de la nivelul președintelui Zelenski, sunt foarte directe și explicite, semnalele pe relația bilaterală au venit în timp, nu o dată, de fiecare dată când au avut loc asemenea întâlniri. La câteva am participat direct, la nivelul premierului și chiar și la vizita de anul trecut a premierului Ciucă cu președintele Camerei, Ciolacu, la vremea aceea la Kiev. Deci ne așteptăm mai degrabă la o încununare, dacă doriți, a acestor eforturi, în primul rând diplomatice, dar și politice, și să vedem cum multe din temele care sunt pendinte între cele două țări să se poată închide într-un mod favorabil”, a declarat analistul de politică externă Iulian Chifu.

„Percepția României și a românilor, în Ucraina, este dramatic schimbată”

„Eu zic că în momentul în care vine și livrează ceea ce este așteptat e mult mai important decât dacă o face repede, pentru că nu avem de-a face cu o cursă la cine vine și când vine mai repede. România a făcut foarte multe lucruri pentru Ucraina. A dovedit cu adevărat că toată teoria aceea, că România e principalul adversar și nu Rusia, s-a dovedit un fals și lucrul ăsta a fost văzut de către ucraineni. Percepția României și a românilor, în Ucraina, este sensibil, dramatic schimbată față de ce era inclusiv până în 2014, în primul rând. Sunt lucruri mai degrabă pozitive și așa este normal. Suntem două state vecine, în măsura în care ne putem ajuta, și mai ales în situația aceasta a unui război de agresiune pe scară largă în Ucraina. Pentru că știm foarte bine că dacă Ucraina nu ar rezista, sigur că lucrurile se vor derula pe Dunăre și pe Prut”, a mai precizat Iulian Chifu, la Puterea Știrilor.

 

Volodimir Zelenski, mesaj la sosirea în România

Volodimir Zelenski anunță pe Twitter că a ajuns la București, postând un mesaj în care mulțumește țării noastre pentru sprijinul acordat Kievului.

„Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie garanți de securitate în lume, în special în domeniul securității alimentare”, a scris președintele ucrainean pe o rețea de socializare.

El a precizat că va discuta cu președintele Iohannis despre situația de securitate, precum și despre colaborarea dintre cele două țări.

„România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin se întăreşte cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele naţiuni”, a mai scris el.

La ora 13.00, Volodimir Zelenski va fi primit, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Klaus Iohannis, cei doi urmând să aibă convorbiri tete-a-tete şi discuţii oficiale. De la ora 14.15, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune.

Preşedintele Ucrainei se va întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă. Un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului are loc, marţi, de la ora 14.00, iar de la ora 16.30 Zelenski ar urma să susțină un discurs, au precizat surse politice.

Potrivit unor surse, preşedintele Ucrainei ar putea să depună o coroană şi la Monumentul Eroilor din Parcul Carol.

De la ora 17.40, Zelenski va fi primit, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu.

Şeful statului Klaus Iohannis a discutat ultima oară cu Volodimir Zelenski joi, la Summitul Comunităţii Politice Europene care a avut loc în Granada, Spania.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a confirmat, în luna august, într-un interviu pentru Digi 24, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita România, la o dată neprecizată, iar „în curând” liderul ucrainean se va întâlni şi cu premierul român.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: