Românii stau tot mai prost cu vederea. Medic: „Afecțiuni ale vârstei a treia apar acum și la pacienți de 40 ani”

Sursă foto: oftalmologul.ro
Sursă foto: oftalmologul.ro

Românii au ajuns să aibă de timpuriu afecțiuni oculare ale bătrânilor de altădată. Degradarea privirii începe, din păcate, foarte devreme, tot mai mulți copii stricându-și ochii pironiți în ecranele telefoanelor mobile.

Românii stau tot mai prost cu vederea, medicii oftalmologi avertizând că afecțiuni care altădată se constatau la vârste înaintate se întâlnesc acum și la 40 ani.

În general, pacienții ajung în cabinetul doctorului doar atunci când încep să-și piardă vederea și, mai rar, atunci când au dureri (durerea fiind un simptom tardiv al unor boli). Alarmantă este însă scăderea vârstei la care apar afecțiuni cunoscute altădată ca specifice vârstei a treia.

Ne îngrozesc afecțiunile oculare legate de diabet, complicații ale diabetului, și degenerescențele maculare. Degenerescența maculară este o îmbătrânire retiniană, despre care în rezidențiat profesorul nu găsea cazuri să ne arate; acum însă este foarte frecventă, o întâlnim și la pacienți de 40 de ani. Cauza nu o cunoaștem, știm numai factorii favorizanți, din păcate. Dar suntem îngroziți, pentru că ușor-ușor se duce vederea fără ca noi să putem face mare lucru”, spune medicul primar oftalmolog Anda Enculescu, din Spitalul Județean de Urgență Slatina.

Astfel, degenerarea vederii, întâlnită frecvent după vârsta de 65-70 ani, acum este întâlnită și la pacienții tineri.

„Apare indiferent de activitatea pe care o desfășoară, nu putem să o legăm de ecran sau de un efort vizual mare“, precizează dr. Anda Enculescu.

Ca tratament se recomandă suplimente alimentare, pe bază de luteină sau vitamine, există chiar și injecții care se administrează intravitrean, destul de scumpe, cu care se încetinește procesul. Costul este de aproximativ 3.600 lei/injecție, se administrează lunar timp de câteva luni și la intervale mai mari ulterior, și se pot prescrie compensat prin CJAS.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: