Bloomberg: SUA şi Israelul iau în considerare o forţă de menţinere a păcii în Gaza

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

SUA şi Israelul iau în considerare posibilitatea de a crea o forţă multinaţională care ar putea include trupe americane, britanice şi franceze în Fâşia Gaza, în cazul în care forţele israeliene reuşesc să înlăture Hamas, potrivit unor surse informate citate de Bloomberg.

Oficialii americani şi israelieni care explorează soluţii pentru viitorul Gaza au discutat, de asemenea, despre o a doua opţiune, care ar stabili o forţă de menţinere a păcii după modelul celei care supervizează respectarea tratatului de pace dintre Egipt şi Israel din 1979.

O a treia opţiune ar prevedea ca Gaza să fie plasată sub supravegherea temporară a ONU.

Sursele au precizat că discuţiile se află încă într-un stadiu incipient şi că multe s-ar putea schimba.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a făcut aluzie la provocarea de a găsi un plan pentru viitorul Gaza atunci când s-a adresat, marţi, unui grup de senatori. „Nu putem avea o revenire la statu quo, cu Hamas la conducerea Gaza”, a declarat Blinken în faţa Comisiei pentru finanţe din Senat. „De asemenea, nu putem avea – şi israelienii vin ei înşişi cu această propunere – soluţia ca Israelul să conducă sau să controleze Gaza”, a adăugat Blinken. „Între aceste două premise, există o varietate de posibile permutări pe care le analizăm foarte atent acum, la fel ca şi alte ţări”, a punctat şeful diplomaţiei americane. El este aşteptat vineri din nou în Israel, pentru a treia oară în aceastră lună.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: