Sistemul de sănătate din București este controlat de USR, mai exact de apropiații lui Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA. Corupția din USR, deficitul de medici și lipsa fondurilor au dus spitalele bucureștene în colaps, în timp ce primarul Nicușor Dan ignoră problemele cu care se confruntă cetățenii.
Oana Sivache a ajuns director al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) după ce Vlad Voiculescu a impus-o în această funcție, într-o confruntare cu Nicușor Dan și Horia Tomescu, fostul viceprimar USR din capitală. Horia Tomescu îl susținea pe Cristian Plută în funcția de director ASSMB, dar Vlad Voiculescu a preferat-o pe Oana Sivache, care a fost membră PSD. USR-iștii l-au șantajat pe Nicușor Dan cu blocarea bugetului primăriei, dacă nu-l lăsa pe Voiculescu să controleze spitalele din capitală.
Corupția din USR
Horia Tomescu a fost învins în războiul intern din USR și a numit-o pe Oana Sivache în funcția de director ASSMB, iar Cristian Plută a fost transferat în funcția de director adjunct ASSMB. Nicușor Dan părea spectator în acest război și toată lumea obținea ceea ce a vrut.
Câteva luni mai târziu, Oana Sivache l-a turnat la DNA pe Cristian Plută, într-un scandal de corupție. Procurorii DNA l-au arestat preventiv pe Plută și l-au acuzat că ar fi primit bani pentru a numi un manager la un spital din capitală. Scandalul de corupție a venit și cu demisia lui Horia Tomescu din funcția de viceprimar, iar Voiculescu avea controlul total asupra „caracatiței” din spitalele bucureștene.
CITIȚI ȘI: Război în USR. Vlad Voiculescu folosește DNA pentru a scăpa de rivali
Scandalul de corupție a scos la iveală „caracatița” coruptă din USR. Dacă Nicușor Dan vorbea de „caracatițe” ale corupției în primăriei, chiar el a lăsat una să acapareze spitalele bucureștene.
Dezastrul din spitale
În timp ce oamenii lui Vlad Voiculescu erau concentrați să fure spitalele bucureștene, aceștia au ignorat toate problemele din interior, cum ar fi lipsa medicilor. Marile spitale din capitală nu au suficienți medici, asistente medicale și infirmieri pentru a trata toți pacienții care vin zi de zi în unitățile medicale.
Spitalele din București, controlate de USR, sunt în colaps și pacienții riscă să moară pe holuri sau în fața unităților medicale, cum s-a văzut deja în alte orașe.
Medicii din București se pregătesc de grevă generală dacă nu se rezolvă problemele din sistemul de sănătate, după cum au declarat managerii unităților medicale.
„Greva era iminentă. Spitalele duc o lipsă acută de personal. Eu zic că și medici sunt puțini, în multe spitale personalul medical este deficitar, dar cea mai acută lipsă este de asistenți și personal mediu și auxiliar”, a declarat Maria Enescu, managerul Spitalului de Copii „Victor Gomoiu”.
Oana Sivache, protejata lui Voiculescu, a realizat abia în 2024 că spitalele din București nu au suficienți medici, deși această problemă persistă de mai mulți ani și medicii nu au dispărut peste noapte.
„În numele pacienţilor, dar şi al personalului din spitale, cerem un plan naţional pe termen mediu şi lung de politici de sănătate publică, unitar, pentru urgenta rezolvare a problemelor celor mai grave”, a declarat Sivache.
Deficitul de personal medical există de mai mulți ani, dar USR-iștii l-au ignorat până acum când cetățenii au ajuns la capătul răbdării. Pacienții sunt revoltați de situația din spitalele bucureștene și mulți devin agresivi atunci când văd că trebuie să aștepte mai multe ore pentru un control la urgențe sau câteva luni pentru o programare.
USR a aruncat banii pe vaccinuri în loc să angajeze medici
USR-iștii acuză Ministerul Sănătății, dar uită că Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au condus respectivul minister timp de 9 luni în 2021. În perioada în care USR a fost la guvernare, Voiculescu și Mihăilă nu au vorbit niciodată despre angajarea medicilor. Vlad Voiculescu s-a concentrat să organizeze concursuri pentru managerii spitalelor, astfel încât oamenii apropiați de USR să primească funcțiile.
De asemenea, USR a aruncat peste 1 miliard de euro pe vaccinuri care nu au fost folosite, în loc să investească acele fonduri în spitale și să angajeze medici și asistente medicale. Procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Vlad Voiculescu în dosarul vaccinurilor, ceea ce arată dezastrul lăsat de USR în sistemul național de sănătate. DNA consideră că miniștrii USR au cumpărat mai multe vaccinuri decât avea nevoie țara noastră și achiziția s-a făcut fără un studiu care să arate necesitatea acelor doze.
De câți medici are nevoie România
Spitalele au devenit un loc periculos, după numeroasele incendii în care au murit pacienții. De asemenea, pacienții riscă să moară în spitale dacă nu există suficient personal medical care să-i supravegheze și trateze.
Curtea de Conturi a arătat că deficitul de medici, în perioada 2014-2021 a fost de 1.231 medici/an. La nivelul UE, România este pe penultimul loc în privința numărului de medici la 100.000 de locuitori. Țara noastră are doar 304,7 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce Grecia are 610,4 medici la 100.000 de locuitori.
USR-iștii au guvernat în 2016 cu Cioloș și în 2021 în alianță cu PNL. De fiecare dată au controlat Ministerul Sănătății, dar niciodată nu au deblocat angajările în spitale.
Coaliția de guvernare PNL-PSD a promis că va găsi o soluție pentru a angaja mai mulți medici și asistente medicale. Premierul Marcel Ciolacu a arătat că medicii rezidenți vor avea prioritate pentru a se angaja în spitale.
„Ca o prioritate în acest început de an, să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți, care au promovat examenul de specialitate, la sfârșit de an. Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară”, a declarat premierul.
Chiar dacă guvernul a mărit salariile medicilor de mai multe ori, în continuare există deficit de medici, deoarece mulți absolvenți de medicină evită spitalele din România unde ritmul de muncă este infernal, iar condițiile necesare unor tratamente lipsesc de multe ori. După cum arată și Curtea de Conturi, aproape jumătate din spitalele din România nu au autorizație ISU în caz de incendiu, alte sute de unități medicale se află sub risc de prăbușire, zeci de unități au fost construite înainte de 1900.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News