A nimerit ursul Brăila. Autoritățile locale sunt în alertă maximă

Sursă foto: Freepik

Autorităţile din Brăila caută o ursoaică cu pui care ar fi fost văzută în cursul nopţii de mecanicul unei locomotive şi a fost emis un mesaj RO-Alert care informa despre prezenţa animalelor în zona respectivă. Prefectul judeţului, Iulian Timofei, a cerut primăriilor din zona vizată să fie pregătite să intervină.

Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian, a declarat, vineri, pentru News.ro, că după primirea apelului care anunţa prezenţa urşilor au început căutările.

“După miezul nopţii, mecanicul unei locomotive a sunat la 112 că a observat o ursoaică cu pui în zona de cale ferată. S-au format echipe de căutare formate din jandarmi, poliţişti, pompieri, voluntari de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la Făurei şi de la Surdila-Greci. S-au făcut căutări, nu s-a găsit nimic. După apelul 112 a fost emis un mesaj Ro-Alert prin care populaţia era avertizată de prezenţa urşilor în zona respectivă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Brăila.

Acesta a menţionat că verificările în zonă au fost reluate vineri dimineaţă.

”Medicul veterinar din zonă a fost anunţat de către Direcţia Sanitar Veterinară să fie pregătit în cazul în care este găsit ursul pentru a lua măsuri ca să nu fie pusă în pericol populaţia”, a adpugat sursa citată.

De asemenea, prefectul de Brăila a convocat vineri, o şedinţă pentru această situaţie.

“În cursul acestei dimineţi, prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei a convocat în şedinţă reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea Brăila, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, precum şi Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Cu această ocazie au fost prelucrate cu aceştia prevederile legislaţiei aplicabile în astfel de situaţii, mai exact prevederile OUG nr. 81/2021 – privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Încă de aseară, efectivele MAI patrulează şi monitorizează zona în care a fost semnalată prezenţa animalelor”, au transmis reprezentanţii Prefecturii Brăila.

De asemenea, Prefectura Brăila a solicitat primăriilor Făurei, Surdila Greci, Surdila Găiseanca, Jirlău, Vişani, Galbenu şi Mircea Vodă punerea în aplicare a măsurilor şi obligaţiilor ce le revin potrivit procedurii prevăzute de actul normativ amintit.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: