Eveniment dramatic la protestul agricultorilor francezi. Se pregătesc fermieri din alte țări să iasă în stradă

Foto: Le Monde

Protestul agricultorilor francezi: De câteva zile, fermierii francezi își arată nemulțumirile, în special prin blocaje rutiere. Aceștia cer măsuri care încep de la simplificarea procesului administrativ până la despăgubiri mai rapide în caz de calamități. Furia lor a atins, astăzi, apogeul: o tânăra agricultor a fost ucisă, iar fiica să adolescentă și soțul sunt grav răniți. Sindicatele agricole italiene și spaniole vorbesc despre viitoare demonstrații, în țările lor.

Pentru a treia zi consecutiv, fermierii din sud-vestul Franței își arată furia

Potrivit președintelui Coordonării Rurale din Franța, Véronique Le Floc’h, profesia de fermier ar trebui să fie mai bine apreciată.

„Astăzi, oamenii vorbesc despre noi doar pentru că alte țări europene au fost în stradă. Trebuie să considerăm agricultură că o excepție. Agricultură nu poate fi gestionată că toate celelalte sectoare ale economiei. Agricultură nu poate trăi doar din ajutoare”, a explicat Véronique Le Floc’h.

Din păcate, în dimineață zilei de marți, o femeie, fermier a fost ucisă, soțul și fiica ei, adolescentă, grav răniți după ce s-au răsturnat cu mașînă, la un baraj rutier al fermierilor demonstranți din sud-vestul Franței. Trei bărbați au fost arestați preventiv, au declarat surse din Poliție citate de ziarul francez La Tribune, dar nu se știe încă dacă printre ei se află și șoferul mașinii.

Accident sau ” mâna criminală”?

Acest tip de titlul apare în unele ziare franceze: loviți în mod deliberat sau loviți accidental? Această este întrebarea pe care anchetatorii de la secția de poliție Pamiers vor trebui să o rezolve în cadrul audierilor. Potrivit anumitor protestatari, șoferul și cei doi pasageri ai autovehiculului implicat în accident, au încercat inițial să fugă, înainte de a fi prinși rapid de fermieri și predați polițiștilor.

„Au forțat barajul, suntem siguri de asta,” au declarat câțiva protestatari prezenți la față locului.

„Se pare că este necesar să se pună capăt zvonurilor, faptele în cauză nu par a fi de natură intenționată”, este reacția procurorul de caz, din Foix.

De fapt, explica jurnalistii de la Sud-Ouest, dupa propria investigatie, masina s-ar fi lovit, în intuneric, fără iluminat public în apropiere, intr-un zid de baloti de paie, deși acest zid era acoperit cu o prelată mare neagră, iar in spatele balotilor, demonstranții mâncau.

Franța și Germania: aceeași luptă

Potrivit publicației La Tribune, fermierii protestează împotriva creșterii costurilor de producție și a obligațiilor de mediu, la fel ca vecinii lor germani. Pe lângă aceste două puncte cheie, aceștia se ridică împotriva poverii administrative impuse fermelor lor și, de asemenea, împotriva reformei impozitării motorinei agricole care prevede până în 2026 eliminarea unei scutiri de care au beneficiat.

Pe acest subiect, au obținut angajamente de la guvernul german. Guvernul de coaliție de guvernământ, care reunește social-democrați, ecologiști și liberali, a fost de acord să eșaloneze eliminarea scutirii până în 2026 și promite mai puțină birocrație. Dar îi va fi dificil să facă mai mult într-un moment în care trebuie să economisească câteva miliarde în cheltuieli bugetare pentru a se conforma unui apel la ordine din partea judecătorilor constituționali.

Potrivit France Presse, FNSEA-principalul sindicat agricol francez- a anunţat că acţiunile de protest se vor desfăşura”atât timp cât va fi necesar” şi a cerut”răspunsuri concrete” în faţa”disperării” agricultorilor, înaintea unei întâlniri cu noul premier Gabriel Attal.

DDM LAURENT DARD MANIFESTATION DES AGRICULTEURS BLOCAGE DE L AUTOROUTE A64 AU NIVEAU DE CARBONNE

Asa cum stim, fermierii germani şi-au continuat seria lor de proteste, pentru a cere o politică sustenabilă în domeniul agriculturii. Peste tot în Germania, agricultori furioşi fac acum presiuni pentru ca guvernul de coaliţie condus de Olaf Scholz să atenueze şi mai mult masurile care ii dezavantajeaza. Guvernul federal german intenţionează să elimine treptat scutirea de accize pe combustibilul diesel pentru agricultură, care este în vigoare de mai bine de 70 de ani. Sub presiune, executivul a decis o reducere treptată pe următorii trei ani, în locul unei eliminări bruşte, aşa cum plănuise.

Se pregătesc fermieri din alte țări din Europa

„Sindicatele agricole italiene și spaniole vorbesc și despre demonstrații”,  a spus președintele Comitetului organizațiilor profesionale agricole din Uniunea Europeană, Christiane Lambert pentru F.P.

Și în Marea Britanie, producătorii de fructe și legume au manifestat luni în fața Parlamentului. Ei protestează împotriva contractelor de cumpărare care îi leagă de distribuție în masă și pe care le consideră „nedrepte”. Ei cred că doar o reglementare puternică impusă de guvernul britanic va permite fermierilor să obțînă contracte mai bune cu marii retaileri.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: