Acord politic provizoriu privind siguranța solurilor în UE. Ce se întâmplă dacă deții teren contaminat

Sursa foto: pexels

Negociatorii Parlamentului și ai Consiliului au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la propunerea Comisiei Europene pentru o lege privind monitorizarea solului. Obiectivul general este de a avea soluri europene sănătoase până în 2050, în conformitate cu ambiția UE de „poluare zero”. De asemenea, legea ar trebui să ofere un cadru UE mai coerent și mai armonizat pentru monitorizarea solului, informează un comunicat al Parlamentului European. 

În conformitate cu acordul, statele membre vor trebui să monitorizeze și să evalueze sănătatea solurilor de pe teritoriile lor utilizând indicatori de sol comuni – care caracterizează aspectele fizice, chimice și biologice ale sănătății solului pentru fiecare tip de sol – și o metodologie a UE pentru punctele de eșantionare. Pentru a simplifica munca statelor membre, acestea vor avea libertatea de a se baza pe campaniile naționale de monitorizare a solului sau a altor metodologii echivalente. Comisia va sprijini statele membre prin consolidarea actualului său program al UE de eșantionare a solului, LUCAS Soils. Aceasta va oferi sprijin financiar și tehnic pe măsură.

Pentru a reflecta diferite niveluri de degradare a solului și condițiile locale, guvernele naționale vor stabili obiective durabile, fără caracter obligatoriu, pentru fiecare descriptor al solului, în conformitate cu obiectivul general de dezvoltare a sănătății solului.

Pentru a proteja agricultorii și silvicultorii, directiva convenită nu impune obligații noi proprietarilor sau administratorilor terenurilor. În schimb, directiva obligă țările UE îi ajute să îmbunătățească sănătatea și să rezolve solului – capacitatea solului de a continua să joace rolul important în ecosistem. Măsurile de sprijin pot include consultanță independentă, activități de formare și consolidare a capacităților măsuri, precum și promovare cercetării și inovării și de sensibilizare cu privire la beneficiile rezilienței solurilor. Statele membre vor trebui, de asemenea, să evalueze periodic costul financiar pentru agricultori și silvicultori alții sănătății și rezilienței solurilor.

Legea va solicita statelor membre să întocmească o listă publică a siturilor potențial contaminate în termen de zece ani de intrarea sa în vigoare și să abordeze orice riscuri inacceptabile pentru sănătatea umană și mediu.

Se așteaptă acum ca Consiliul să adopte acest acord în mod oficial, iar Parlamentul va trebui apoi să aprobe textul în plen, într-o două lectură.

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile ale publicării în Jurnalul Oficial al UE. De această dată, țările UE vor avea la dispoziție trei ani pentru a se conforma.

Se estimează că între 60 și 70% din solurile europene sunt nesănătoase din cauza urbanizării, a ratelor scăzute de reciclare a terenurilor, a intensificării practicilor agricole și a schimbărilor climatice. Solurile degradate sunt principalele cauze ale crizelor climatice și de biodiversitate și reduce furnizarea de servicii ecosistemice esențiale. Potrivit Comisiei, acest lucru costă UE cel puțin 50 de miliarde de euro pe an

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: